Lufthansa schrapt 128 vluchten
Nieuws

Achtergrond - 31 juli 2008

(31 juli 2008) Aan de stakingsgolf rond Lufthansa komt voorlopig nog geen einde. De Duitse luchtvaartmaatschappij vliegt tot en met maandag volgens een noodschema: rond de 128 vluchten vallen dagelijks uit.

Afbeelding: www.wikipedia.orgAlleen al vandaag moet Lufthansa 136 vluchten schrappen, waarvan 28 intercontinentale. De meeste uitgevallen vluchten concentreren zich rond Duitslands grootste luchthaven Frankfurt. Tien procent van de vluchten binnen Europa valt uit. De staking, die in de nacht van zondag op maandag begon, kost Lufthansa zo’n 5 miljoen euro per dag.

Met de staking van de Duitse vakbond Ver.di zijn 5 duizend werknemers gemoeid, van wie de meerderheid technisch personeel. Zij eisen een loonsverhoging van bijna 10 procent en beargumenteren deze met de recordwinsten van Lufthansa in de afgelopen jaren. Lufthansa wil vooralsnog echter niet verder gaan dan een verhoging van 6,7 procent.

Vorige week legden de piloten van Lufthansa-dochters CityLine und Eurowings het werk al neer. De 36-urige staking leidde toen tot het schrappen van rond de negenhonderd vluchten. De piloten bonden in nadat Lufthansa hen een opslag van 5,5 tot 6,5 procent beloofde. 

Het einde van het leed lijkt nog niet in zicht voor Lufthansa: ook de stewards en stewardessen dreigen met een staking. Zij eisen een loonsverhoging van 15 procent.

Lufthansa is met 83 miljoen passagiers de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, gevolgd door Air France-KLM. Vliegveld Frankfurt is nog voor Schiphol de derde Europese luchthaven. Jaarlijks vervoert en ontvangt Frankfurt zo’n 54 miljoen passagiers, ruim zes miljoen meer dan Schiphol.

Spiegel/Die Welt/Heute.de

Afbeelding:
www.wikipedia.org

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger