Medvedev maakt goede indruk in Berlijn
Nieuws

Achtergrond - 6 juni 2008

(6 juni 2008) Ruslands nieuwe president Dmitri Medvedev liet bij zijn eerste bezoek aan Duitsland gisteren een positieve indruk achter. Hij pleitte voor meer en betere handelsbetrekkingen met Europa en ging kritische vragen niet uit de weg.

De Russische regeringsleider Medvedev. Afbeelding: World Economic Forum, www.flickr.comDe eerste westerse buitenlandse reis van Poetins opvolger Medvedev voerde naar Duitsland. Niet voor niets, zo liet hij weten: Duitsland heeft hoge prioriteit in Rusland. De Russische regeringsleider sprak drie uur met kanselier Angela Merkel, onder meer over de handel tussen beide landen. “Niets brengt mensen dichter bij elkaar dan gemeenschappelijke zaken”, aldus Medvedev. Hij pleitte er bij Merkel voor om het voor Russen gemakkelijker te maken in Eruopa te investeren.

Maar beide regeringsleiders spraken ook over onderwerpen die moeilijker liggen, zoals de uitbreiding van de NAVO met Georgië en Oekraïne, en het Amerikaanse raketschild. Daar wil Rusland een eigen verdrag over de begrenzing van conventionele wapens tegenover stellen. Ook noemde Medvedev de trans-Atlantische betrekkingen “achterhaald”. Volgens hem moeten die worden vervangen door “euro-Atlantische relaties waarin Rusland ook geïntegreerd is”.

Warm en persoonlijk

Desalniettemin was de toon van het gesprek warmer en persoonlijker, zo wist de Duitse pers te melden, dan met Medvedevs voorganger Wladimir Poetin het geval was. Medwedew komt aardiger en menselijker over, ook in zijn openbare optreden. De Duitse kranten berichtten van een jongensachtige man, die vriendelijk naar fotografen zwaait en bij het spelen van de volksliederen glimlacht.

Het gesprek tussen Merkel en Medvedev werd door tolken vertaald, hoewel Merkel goed Russisch spreekt. Maar in tegenstelling tot Poetin, die jarenlang voor de Russische geheime dienst in Duitsland werkzaam was, spreekt Medvedev geen Duits. Kleine tussendoorgesprekjes voerde Merkel wel in het Russisch, en dan sprak Medvedev Engels.

Pijpleiding

Merkel liet duidelijk weten het zeer te waarderen dat haar Russische collega bij zijn eerste bezoek aan Europa naar Duitsland kwam. Tot verrassing van veel Duitsers beloofde ze haar Russische collega de bouw van de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland te helpen bevorderen. Eerder bekritiseerde Merkel de Russische monopoliehouding als het om gasleveranties aan het Westen gaat. Zij wil dat landen als Polen en de Baltische staten ook bij het project betrokken worden.

In gesprekken met de pers ontweek Medvedev kritische vragen niet en hij pareerde ze ook niet met tegenkritiek op het Westen. De “misdadige aanslagen” op journalisten in Duitsland moesten worden onderzocht “tot de waarheid aan het licht komt”, zei hij, en de Praagse lente van 1968 moest “als waarschuwing in herinnering blijven”. “Een Russische president die tot zelfkritiek in staat is, dat is nieuw”, aldus Der Spiegel.

Russische realiteit

Duitsland hoopt dat Medvedev Rusland dichter bij het Westen kan brengen. Al mag van de nieuwe regeringsleider ook niet teveel worden verwacht, aldus Duitse media. Hij mag dan minder een marionet zijn van Poetin dan eerder werd aangenomen, hij moet wel degelijk rekening houden met de politieke realiteit in Rusland.

Behalve met Merkel heeft Medvedev gisteren ook gesproken met president Horst Köhler en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD).

                                                    Spiegel Online / Handelsblatt / ZDF Heute.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger