Dichter Peter Rühmkorf overleden
Nieuws

Achtergrond - 10 juni 2008

(10 juni 2008) Peter Rühmkorf, een van de grootheden uit de moderne Duitse literatuur, is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Rühmkorf gold als een virtuoze taalkunstenaar met een patent op lichtvoetige, maatschappijkritische gedichten en essays.

Afbeelding: www.amazon.deDe auteur, die al geruime tijd ziek was, overleed gisteren in zijn huis in het Hamburgse Övelgönne aan de gevolgen van kanker. Slechts enkele uren voor zijn dood werd hem nog de Literaturpreis für grotesken Humor van de stad Kassel toegekend.

Rühmkorf bleef tot op het laatst publiceren. Twee maanden geleden verscheen van zijn hand nog de gedichtenbundel ‘Paradiesvogelschiß’, waarin de dichter met de nodige galgenhumor over zijn naderende dood schrijft:


Schaut nur nicht so bedeppert in diese Grube.
Nur immer rein in die gute Stube.
Paar Schaufeln Erde, und wir haben
ein Jammertal hinter uns zugegraben.

(Staar niet zo beteuterd in dit gat. / Kom maar gezellig binnen. / Een paar scheppen aarde en we hebben / een tranendal achter ons dicht gegraven.)

Behalve poëzie schreef Rühmkorf essays, pamfletten, biografieën, toneelstukken, sprookjes en kinderverzen. Hij was bovendien een veelgeprezen dagboekschrijver. In zijn vier jaar geleden gepubliceerde ‘Tabu II. Tagebücher 1971-1972’ mengde de auteur observaties over de Vietnamoorlog en de Rote Armee Fraktion met dichterlijke invallen en intieme ontboezemingen.

Voor zijn oeuvre ontving Rühmkorf onder meer de Georg-Büchner-Preis en de Hoffmann-von-Fallersleben-Preis.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger