Sander van der Ploeg

Sander van der Ploeg is freelance journalist en werkte van 2008 tot 2009 bij de redactie Duitslandweb. Hij heeft veel ervaring met economische onderwerpen. 

Hoe een 'gentleman-IM' een gezin verwoestte

Achtergrond - 30 oktober 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg Hoe een 'gentleman-IM' een gezin verwoestte
Karlheinz Schädlich was in alles een atypische Oost-Duitser. De hoogleraar Geschiedenis was een bohémien, een anglofiel met een voorliefde voor tweedjasjes, goede whisky en jazz. Maar hij was ook ‘IM Schäfer’, die de lotgevallen van zijn familie aan de Stasi doorspeelde. Zijn nicht Susanne Schädlich verwoordt in haar boek ‘Mijn oom, vriend en verrader’ haar tragische familiegeschiedenis. “Vergeven kan ik hem nooit.”

Lees meer

Berlijn ligt straks even in Utrecht

Achtergrond - 19 oktober 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg Berlijn ligt straks even in Utrecht
Met het culturele festival Mitte Bitte haalde Peter Bijl het creatieve Berlijnse undergroundgevoel naar Utrecht. Anderhalf jaar later laat hij de rusteloze geest van de Duitse metropool terugkeren naar de Nederlandse provinciestad. Als samensteller van het festival Niemandsland wil Bijl de val van de Muur en het Berlijnse grotestadsleven invoelbaar maken. “Utrecht is toe aan meer Berlijn.”

Lees meer

'Duurzaamheid kan ook praktisch zijn'

Achtergrond - 6 oktober 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg 'Duurzaamheid kan ook praktisch zijn'
Het is het milieuvriendelijkste winkelcentrum van Europa geworden, de Centrum Galerie in het Oost-Duitse Dresden. De Nederlandse projectontwikkelaar Multi Development won er dinsdag in Amsterdam de Nederlands-Duitse prijs voor de economie mee. “Eigenlijk is het logisch dat we hebben gewonnen”, zegt projectmanager Jörn Kreuzahler.

Lees meer

'Samenwerking creëert steeds nieuwe problemen'

Achtergrond - 15 september 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg 'Samenwerking creëert steeds nieuwe problemen'
Ondanks decennia intensieve samenwerking in de Nederlandse grensregio’s met buurlanden Duitsland en België, nemen de knelpunten in de zogenoemde Euregio’s alleen maar toe. ‘Grensmakelaar’ Wim van Gelder (67) krijgt een jaar de tijd om deze weg te nemen. “Ik heb niet de illusie dat ik alles kan oplossen.”

Lees meer

Monument voor de hereniging nog ver weg

Achtergrond - 31 juli 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg
(10 november 2008) Monumenten die herinneren aan de roerige moderne geschiedenis van Duitsland, zorgen altijd voor beroering. Lange tijd leek het geplande monument voor de Duitse eenheid hier een uitzondering op te vormen. Maar negentien jaar na de val van de Muur blijkt ook dit project weg te zakken in een moeras van meningsverschillen.

Lees meer

Lyrische 'schelmenroman' over Europese politiek

Achtergrond - 19 mei 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg
(19 mei 2009) Europese politiek heeft bepaald geen spannend imago. Onterecht, vindt Luuk van Middelaar. In zijn boek ‘Passage naar Europa - geschiedenis van een begin’ wil de historicus en filosoof de dramatiek achter de Europese besluitvorming voelbaar maken. “Mijn eigen ervaringen in Brussel en Den Haag zijn daarbij beslissend geweest.”

Lees meer

Goodbye Trabant

Achtergrond - 13 maart 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg Goodbye Trabant
De Muur nam de Trabant mee in zijn val. Met anderhalf jaar vertraging. In april 1991 legde de Nederlandse fotograaf Martin Roemers in stemmig zwart-wit de productie van de laatste restpartijen vast. De Rotterdamse Kunsthal toont het resultaat – een visuele grafrede in 41 delen.

Lees meer

Goodbye Trabant

Achtergrond - 13 maart 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg
(13 maart 2009) De Muur nam de Trabant mee in zijn val. Met anderhalf jaar vertraging. In april 1991 legde de Nederlandse fotograaf Martin Roemers in stemmig zwart-wit de productie van de laatste restpartijen vast. De Rotterdamse Kunsthal toont het resultaat – een visuele grafrede in 41 delen.

Lees meer

Geen stropdas is veilig in het Rijnland

Achtergrond - 19 februari 2009 - Auteur: Sander van der Ploeg
(19 februari 2009) De Duitse bierbrouwers draaien weer overuren. In grote delen van Duitsland is het carnaval weer begonnen. Of is het Fasching? Hoe dan ook, in beide gevallen nemen de feestvierders het er van voordat de vastentijd begint.

Lees meer

'Ik wil een menselijk verhaal vertellen'

Achtergrond - 25 november 2008 - Auteur: Sander van der Ploeg 'Ik wil een menselijk verhaal vertellen'
(25 november 2008) Zijn boek 'Der Baader Meinhof Komplex' wordt beschouwd als het standaardwerk over de Rote Armee Fraktion. De gelijknamige verfilming ervan draait nu in de Nederlandse bioscopen. Een gesprek met journalist Stefan Aust (62) over zijn fascinatie voor politieke terreur. “De daders van de aanslagen in New York hadden RAF-leden kunnen zijn.”

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger