Prof. dr. Maarten Doorman
Bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland: filosofie, kunst en literatuur

Prof. dr. Maarten Doorman
© Joshua Rood
doorman@maastrichtuniversity.nl

Maarten Doorman is filosoof, ideeënhistoricus en schrijver. Hij is bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland: filosofie, kunst en literatuur. De leerstoel is vanwege het Duitsland Instituut Amsterdam gevestigd aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Verder is Doorman als filosoof verbonden aan de Faculty of Arts and Social Sciences van Maastricht University en doceert hij aan het University College Maastricht.

Hij was van 2000 tot 2004 bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de Faculteit Letteren van de VU en van 2004 tot 2014 bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur bij Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Verder is hij medewerker van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Recente boeken van Doorman zijn 'Dichtbij en ver weg' (2018) 'De navel van Daphne. Over kunst en engagement' (2016), 'Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit' (2012), 'Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur' (2007), 'De romantische orde' (2004) en 'Art in Progress. A Philosophical Response to the End of the Avant-Garde' (2003).

Zie ook www.maartendoorman.nl

De Friederike-Krüger-Strasse

Columns - 28 augustus 2018 - Auteur: Maarten Doorman De Friederike-Krüger-Strasse
Het geboortejaar en het sterfjaar van Friederike Krüger zijn veelzeggend: de revolutiejaren 1789 en 1848. Haar leven was dan ook revolutionair. Zij was het Duitse Meisje Loos, want ze verkleedde zich als man en ging bij het leger om de Fransen eruit te gooien. Op haar drieëntwintigste knipte ze haar haren kort en meldde zich aan en hoewel ze al snel door de mand viel, gedroeg ze zich zo heldhaftig dat de manschappen haar de hand boven het hoofd hielden.

Lees meer

De Gertrud-Kolmar-Straβe

Columns - 20 juni 2017 - Auteur: Maarten Doorman De Gertrud-Kolmar-Straβe
Vorige maand werd me gevraagd om een lezing voor studenten te houden als inleiding op hun excursie naar Berlijn. Ze hadden al een aantal colleges gehad van mensen die de stad veel beter kennen dan ik, dus wat stond mij nog te doen? En wat zou ik deze studenten aanraden?

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger