Prof. dr. Maarten Doorman
Bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland: filosofie, kunst en literatuur
Maarten Doorman is filosoof, ideeënhistoricus en schrijver. Hij is bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland: filosofie, kunst en literatuur. De leerstoel is vanwege het Duitsland Instituut Amsterdam gevestigd aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Verder is Doorman als filosoof verbonden aan de Faculty of Arts and Social Sciences van Maastricht University en doceert hij aan het University College Maastricht.
Hij was van 2000 tot 2004 bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de Faculteit Letteren van de VU en van 2004 tot 2014 bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur bij Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Verder is hij medewerker van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.
Recente boeken van Doorman zijn 'Een Jager in het woud. Frankrijk, Duitsland, Europa' (2023) en 'Dichtbij en ver weg' (2018). Verder schreef hij 'De navel van Daphne. Over kunst en engagement' (2016), 'Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit' (2012), 'Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur' (2007), 'De romantische orde' (2004) en 'Art in Progress. A Philosophical Response to the End of the Avant-Garde' (2003).
Zie ook www.maartendoorman.nl
De Friederike-Krüger-Strasse
Columns - 28 augustus 2018 - Auteur: Maarten DoormanLees meer
De Gertrud-Kolmar-Straβe
Columns - 20 juni 2017 - Auteur: Maarten DoormanLees meer