Deutsches Kino | Nahschuss (Delft)

Veranstaltung des Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: Donnerstag 23 März 2023 um 19:30 Uhr
Ort: Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft
Information: www.filmhuis-lumen.nl
Zugang: Normale toegangsprijs: €11,00 | diverse kortingsopties
Deutsches Kino | Nahschuss (Delft)
© cinéart

Ingenieur Franz Walter krijgt een aanbod van de geheime dienst van de DDR: of hij een overgelopen stervoetballer in de gaten wil houden. Hij zal worden beloond met een aanstelling als hoogleraar. Franz zegt toe, maar er wordt steeds meer van hem gevraagd. Een spionagethriller gebaseerd op het leven van Werner Teske, de laatste man die in de voormalige DDR ter dood werd veroordeeld.

Franz Walter is een veelbelovende en ambitieuze student, net gepromoveerd aan de Humboldtuniversiteit en voorbestemd om professor te worden. Maar voordat het zover is, zo wordt hem duidelijk gemaakt, moet hij zijn bijdrage leveren aan de veiligheid van zijn land, de DDR, door wat klusjes te doen voor de afdeling Inlichtingen van de Staatssicherheit.

Verblind door de vele aantrekkelijke voorwaarden (een nieuw kantoor, een groot appartement, de mogelijkheden om naar het buitenland te reizen), maar ook uit loyaliteit stemt Franz toe. Samen met zijn vriendin Corina geniet hij van zijn nieuwe leven. Zijn mentor Dirk staat hem met raad en daad terzijde tijdens hun gezamenlijke uitstapjes naar de BRD, die aanvankelijk vooral op het verkrijgen van informatie zijn gericht. Maar als dat verandert, en Franz wordt gedwongen methoden toe te passen die hij niet met zijn geweten kan verenigen, besluit hij niet langer mee te werken, en begint zijn overlevingsstrijd tegen een regime dat zich onverbiddelijk zal tonen.

Nahschuss is geïnspireerd op het leven van Werner Teske, de laatste DDR-burger die ter dood werd veroordeeld en bij wie dat vonnis ook werd voltrokken, in 1981. Regisseur Franziska Stünkel schreef zelf het scenario na jarenlange bestudering van de uitvoeringspraktijk van doodstraffen. Maar daarover gaat de film niet; die overtuigt vooral in het zichtbaar maken van de absurde mechanismen binnen de Stasi, en hoe mensen daarin tot actieve deelnemers werden gemaakt.

Hoofdrolspeler Lars Eidinger is wederom fantastisch en laat overtuigend zien hoe Franz’ naïviteit langzaam verandert in ongeloof als hij zich realiseert hoe volkomen verrot zijn land eigenlijk is. Maar ook Devid Striesow is perfect gecast als de onberekenbare en tegelijk sentimentele Dirk.

(DE 2021)

Lengte: 116 min.
Regie: Franziska Stünkel
Taal: Duits met Engelse ondertiteling


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern