Lezing | Katja Hoyer: Achter de muur
Oost-Duitsland 1949-1990

Veranstaltung des Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: Montag 24 April 2023 um 20:00 Uhr
Ort: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Information: Voertaal: Engels
Zugang: Gratis, aanmelden verplicht

Op 24 april in het Goethe-Institut Amsterdam presenteert Katja Hoyer haar boek 'Achter de Muur', over de eerste volwaardige, evenwichtige geschiedenis van de DDR. ‘Toen de Duitse Democratische Republiek op 3 oktober 1990 van de ene dag op de andere letterlijk ophield te bestaan, verloor het land het recht om zijn eigen geschiedenis te schrijven. In plaats daarvan was het zelf geschiedenis geworden.’

In de eenenveertig jaar die Oost-Duitsland heeft bestaan, was het in Westerse ogen meer een metafoor dan een echte plek, meer het clichébeeld van het grauwe communisme dan een land van echte mensen – met families, vrienden, huizen en werk. Na de eenwording van Duitsland in 1990 leek de geschiedenis van de DDR alleen maar te gaan over Stasi-agenten, de greep van het partijapparaat en de onvrijheid van de burgers. Dit boek toont ook de andere kant, zoals uitgebreide sociale zorg, ongeëvenaarde gendergelijkheid en afschaffing van klassenprivileges. Er waren burgers die het zwijgen werd opgelegd, maar er waren er ook die voor het eerst gehoord werden. Beide krijgen een plaats in dit verhaal van de DDR.

Aanmelden kan via de website van het Goethe-Institut Niederlande.

Over de sprekers
Katja Hoyer, geboren in de DDR, is een Duits-Britse historicus en journalist. Zij studeerde in Jena en is nu verbonden aan King’s College in Londen en aan de Royal Historical Society. Ze is columnist van The Washington Post en schrijft voor The Spectator en Die Welt. Eerder publiceerde zij het alom geprezen Blood and Iron, The Rise and Fall of the German Empire, 1871-1918.

Op 24 april gaat Katja Hoyer in gesprek met Anna Seidl (UvA), wetenschapper voor Duitse en Scandinavische talen en culturen.

Tag: literatuur

top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern