Deutsches Kino | Wir sind dann wohl die Angehörigen (Delft)
met Q&A met regisseur Hans-Christian Schmid

Veranstaltung des Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: Donnerstag 23 November 2023 um 20:30 Uhr
Ort: Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft
Information: Meer informatie (en aanvangstijd) op www.filmhuis-lumen.nl
Zugang: Normale toegangsprijs: €11,00 | diverse kortingsopties
Deutsches Kino | Wir sind dann wohl die Angehörigen (Delft)
© 23_5-Filmproduktion, NDR, BR, ARTE

Heel Duitsland hield de adem in toen de Hamburgse industrieel en multimiljonair Jan-Philipp Reemtsma in 1996 werd ontvoerd. Reemtsma’s zoon schreef jaren later een boek over hoe hij als 13-jarige jongen de ontvoering beleefde. 33 dagen van hoop en vrees aan de zijde van zijn moeder, een bevriende advocaat en de permanent aanwezige politieagenten. De verfilming van het boek is bewust géén thriller maar een spannend, psychologisch drama geworden.

In het voorjaar van 1996 vond één van de meest spectaculaire misdaden in de recente Duitse geschiedenis plaats: in Hamburg werd de multimiljonair, wetenschapper en publicist Jan-Philipp Reemtsma ontvoerd en pas na 33 dagen tegen een betaling van 30 miljoen D-Mark weer vrijgelaten. Reemtsma zelf schreef niet veel later een boek over zijn ervaring (Im Keller, 1997), maar hoe zijn gezinsleden die traumatische dagen van hoop en vrees hadden beleefd werd pas duidelijk in het boek dat zijn destijds 13-jarige zoon Johann jaren later erover schreef en nadrukkelijk als een roman benoemde: Wir sind dann wohl die Angehörigen. Die Geschichte einer Entführung (2018). Regisseur Hans-Christian Schmid bewerkte het boek tot een bijzonder fijngevoelige film, niet zozeer een thriller maar meer een psychologisch Kammerspiel dat tot het einde toe toch heel spannend blijft… ondanks de bekende afloop.

Het verhaal wordt bijna volledig vanuit het gezichtspunt van Johann verteld. Van de ene op de andere dag staat zijn leven (en dat van zijn moeder Ann-Kathrin) door de ontvoering volledig op z’n kop. Omdat naar de buitenwereld zo weinig mogelijk bekend mag worden gaat hij niet meer naar school en kan hij zijn vrienden amper nog zien. Een advocaat en een oudere familievriend komen naar de Hamburgse familiewoning om hem en zijn moeder bij te staan, twee politieagenten trekken zelfs permanent bij hen in. Iedereen hoopt op een snelle en goede beëindiging van de ontvoering, maar als de overdracht van het losgeld tot twee keer toe om onduidelijke redenen mislukt ontstaat bij de familie het gevoel dat met de politie erbij die snelle ontknoping er niet zal komen.

In rustig observerende, alledaagse, bijna banale scènes laat Schmid zien hoe de betrokkenen de zenuwslopende periode ondergaan en hoe hun gevoelens en onderlinge verhoudingen onder de immense druk langzaam veranderen om nooit meer hetzelfde te worden.

(DE 2022)

Lengte: 118 min.
Regie: Hans-Christian Schmid
Taal: Duits met Engelse ondertiteling


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern