Lezing: De val van de Berlijnse Muur - 25 jaar later

Veranstaltung Dritter

Datum: Dienstag 26 Mai 2015 um 19:45 Uhr bis 20:45 Uhr
Ort: Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht
Zugang: Toegang vrij

Vorig jaar was het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Welke gevolgen heeft deze historische gebeurtenis gehad voor Duitsland? Wat waren de verschillen tussen Oost- en West-Berlijn en wat zijn tegenwoordig de verschillen? En is verdeeldheid een probleem of heeft dit juist een toekomst geboden voor het huidig Duits beleid?

Afgelopen jaar was het 25 jaar geleden dat de Berlijnse muur was gevallen, maar de herinneringen zijn nog levendig. De Berlijnse muur was er om de scheiding tussen Oost- en West Duitsland kenbaar te maken en daarbij hét symbool van de Koude Oorlog. Toen Günther Schabowski de grens openstelde en de beroemde woorden “Maar vandaag is, voor zover ik weet, een beslissing genomen... We hebben besloten dat iedere DDR-burger de grens over mag. Dat geldt - voor zover ik weet - ... vanaf nu” sprak, was er sprake van blijdschap en opluchting. Plotseling was het mogelijk om nieuwe bruggen te slaan tussen volkeren en te spreken over één Duitsland.

25 jaar later is de oude scheiding tussen Oost en West nog altijd goed zichtbaar. Er wordt nog steeds gesproken over ongelijkheid tussen de Ossies en Wessies.
Wat heeft de (val van de) Berlijnse Muur teweeg gebracht? Wat waren de verschillen tussen Oost- en West-Berlijn en wat zijn tegenwoordig de verschillen? En is verdeeldheid een probleem of heeft dit juist een toekomst geboden voor het huidig Duits beleid?

Deze vragen en meer zullen behandeld worden door:

- Antoine Verbij, filosoof en freelance journalist. Schrijft o.a. voor de Groene Amsterdammer en de Trouw. De heer Verbij komt voor deze avond speciaal uit Berlijn.

- Marnix Krop was de Nederlandse ambassadeur in Berlijn en is de schrijver van het boek ‘Hart van Europa: hoe Duitsland ons uit de crisis voert en tegen welke prijs'.

Het boek van Marnix Krop is tevens te koop op de avond zelf.


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern