Club Natlab: München
Cultureel festival over München met o.a. Fassbinder-specials

Veranstaltung Dritter

Datum: Freitag 18 September 2015 um 10:00 Uhr
Ort: Natlab, Kastanjelaan 500, Eindhoven
Information: voor informatie en tickets: zie www.natlab.nl/specials/Club_Natlab_Munchen
Club Natlab: München
© www.muenchen.de

München is het nette zusje van Berlijn. Hier vind je geen radicale kunstscene, en geen rauwe techno-feesten in kraakpanden, maar heel veel terrassen, fijne openingen en premières in het Haus der Kunst en de Munchner Kammerspiel. In september en oktober organiseert Club Natlab in Eindhoven een cultureel festival over München, met lezingen, films, Fassbinder en bier.

München moest zichzelf opnieuw uitvinden na de Tweede Wereldoorlog. De stad werd in oude stijl teruggebouwd. Er zijn tot op heden nauwelijks hoge kantoren te zien. München is nu vooral een stad om prettig te leven voor een steeds verder groeiende, internationale beroepsbevolking, die vooral geliefd is bij expats uit de Golfstaten. De tijd dat een cineast als Fassbinder hier de stad onveilig maakte is lang voorbij. De stad is tegenwoordig vooral bekend van de bierfeesten, het voetbal en voor sommigen misschien ook nog van inspecteur Derrick. Hoe komt het dat München zo’n prettige leefstad is? Omdat de stad zich achter zijn keurige façade ook tot een Smart City heeft ontwikkeld, waar langzaam verkeer voorrang heeft en slimme technologie de stad leefbaar en energiezuinig moet houden. Een voorbeeld voor Eindhoven? Daar gaan we in ieder geval over praten.

Opening
Op vrijdag 18 september zal Club Natlab München feestelijk worden geopend. Hierop aansluitend zal de Nederlandse première plaatsvinden van de documentaire Lieben Ohne Zu Fordern, over Duitse regisseur Rainer Werner Fasssbinder.

Theater
Mugmetdegoudentand staat garant voor actueel, humoristisch en fysiek theater. Maar liefst tweemaal zal het theatergezelschap in Natlab staan. Op zaterdag 26 september met Sinaasappelstraat, over waarbij actrice/schrijfster Joan Nederlof haar grootmoeder terug van gene zijde roept om samen met haar onderzoek te doen naar de huidige staat van de democratie. Op zondag 4 oktober is de matinee voorstelling Hannah & Martin, over de Joodse filosofe Hannah Arendt en de nationaal-socialist Martin Heidegger. Hoe zouden deze twee beroemde Duitsers zich door de dramatische tijd waarin ze leefden heen hebben geslagen? En wat zouden ze gevonden hebben van de tijd waarin wij leven?

Food
Club Natlab staat september en oktober in het teken van München. Dat schreeuwt om een Bierfest. En net zoals in München, waar in de wet is opgenomen dat er tijdens de Oktoberfeste alleen bier geschonken wordt dat in München gebrouwen is, laten we in Eindhoven ook alleen lokaal bier vloeien. In samenwerking met Van Moll organiseren we op 3 oktober –de Dag van de Duitse eenheid- een traditioneel festival met proeverij, live muziek en grote pullen bier tegen de achtergrond van het grootste bierfest ter wereld dat tegelijkertijd plaats vindt in München.

Lezing en Debat
Op zaterdag 3 oktober nodigen wij Ko van Dun uit. Hij zal ingaan op de bijzondere positie van het museum Haus der Kunst in München, waar tot 1945 enkel nationaalsocialistische goedgekeurde kunst werd vertoond.

In samenwerking met Architectuurcentrum Eindhoven organiseren we een op maandag 5 oktober avond over aantrekkelijke ‘Smart Cities. Net zoals Wenen, Barcelona en Eindhoven profileert München zich ook als een Smart City. Wat betekent dat voor de stad? En wat maakt München zo bijzonder? Tijdens deze thema-avond gaan we daarop in met o.a. vertegenwoordigers van Brainport Regio Eindhoven en Dr. Martin Klamt, strateeg bij de stad München.

In München werd dit voorjaar het Documentatiecentrum voor het Nationaalsocialisme geopend op de plaats waar vroeger het hoofdkwartier was van de NSDAP van Hitler. Het centrum trok onmiddellijk veel bezoek. Via apps en augmented reality wordt het verleden actueel gemaakt. Samen met vertegenwoordigers van het NS Dokumentationszentrum gaan we op donderdag 8 oktober in op de verwerking van het verleden in het Duitsland van vandaag.

Fassbinder
Cineast Rainer Werner Fassbinder (1945-1982), veranderde met een ongelofelijke energie en creativiteit het hele Duitse filmlandschap. Tussen 1969 en 1982 maakte hij bijna 40 films en televisieseries en regisseerde hij een groot aantal theaterstukken. Naar eigen zeggen wilde hij films maken die net zo prachtig en voor iedereen begrijpelijk waren als die uit Hollywood, alleen dan niet zo onecht. We vertonen drie vroege films van Fassbinder (Die bitteren Tränen der Petra von Kant, Der Händler der vier Jahreszeiten en Angst essen Seele auf), die voor het allereerst in Nederland te zien zijn in een gloednieuwe kopie. Op woensdag 7 oktober geeft Professor Thomas Elsaesser een lezing over het werk van Fassbinder (in het Engels).

Films, Serie en Cursus
Met enkele zeer uiteenlopende films en series geven we een beeld van de stad München in deze Club Natlab. Zo zijn de filmmakers van Water Drops on Burning Rocks (François Ozon), en Love (Gaspar Noé), beide geïnspireerd geraakt door Fassbinder. Ook vertonen we Munich van Steven Spielberg en de politieserie Derrick komt terug als marathon. Ook zal er een korte cursus over de naoorlogse Duitse film worden verzorgd door De Filmkrant Live op dinsdagen 1, 8, 15 en 22 september.

Hände Hoch!
Voor deze 5e editie van LAB DANCE - HÄNDE HOCH komt de in Moskou geboren en in Eindhoven groot geworden DJ MAKCIM!. Bekend van Minimal Eindhoven en sinds 1999 resident van Funki Bizniz. Met zijn diepe soulvolle loops staat deze grootheid nu op festivals als Awakenings, Mysteryland, en Loveland, Voltt, 5 Days Off en Buiten Westen.

Meer informatie op Natlab


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern