Lezing & gesprek | Ysselsteyn

Veranstaltung Dritter

Datum: Dienstag 12 Februar 2019 um 17:00 Uhr
Ort: Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, Groot Hertoginnelaan 18-20, Den Haag
Information: Voordracht: Nederlands; discussie: Duits / Nederlands
Zugang: Gratis; aanmelden via ku-s@denh.diplo.de
Lezing & gesprek | Ysselsteyn
© Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland

Van alle militaire begraafplaatsen in Nederland is die van Ysselsteyn de meest opmerkelijke: een laatste rustplaats voor de vijand. Nederland maar ook Duitsland hebben ieder hierin tijd nodig gehad om weer tot elkaar te komen. De geschiedenis van Ysselsteyn demonstreert dit duidelijk. Voordracht en discussie met Hans Sakkers, auteur van het boek Ysselsteyn

Wie in Zeeland opgroeit, komt bijna onvermijdelijk in contact met de resten van de Duitse militaire aanwezigheid. Hans Sakkers verdiepte zich eerst in de Atlantikwall, maar na een bezoek aan de Duitse militaire begraaf­plaats Ysselsteyn, al in 1970, raakte hij geboeid door de vraag: "Hoe en waarom ligt hier zo’n grote Duitse militaire begraafplaats?". Door zijn uitvoerige studie naar Duitse gevallenen realiseerde Hans Sakkers zich bovendien wat zo'n verlies voor de nabestaanden betekende. Dit hielp hem om achter de voormalige vijand weer de mens te zien.

Sinds de Eerste Wereldoorlog kent Europa militaire begraafplaatsen. Zij geven een gevarieerd beeld van leed en verwerking van leed. Ysselsteyn is de enige Duitse militaire begraafplaats in Nederland en volgens het handboek van de Amerikaanse gravendienst aangelegd in 1946. Terwijl andere West-Europese landen in het eerste decennium na de oorlog de Duitse graven overdroegen aan de Bondsrepubliek, kostte het dertig jaar moeizaam overleg voordat Nederland hiertoe overging. Zo ontstond Nederlands erfgoed onder Duits beheer.

Op 12 februari leest Hans Sakkers uit zijn boek Ysselstein voor en gaat hij in gesprek met Gerrit Goorman.

De toegang is vrij; wel graag aanmelden via ku-s@denh.diplo.de


top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern