Film | Der Golem, wie er in die Welt kam

Datum: Montag 22 April 2019 um 22:00 Uhr
Ort: Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam
Zugang: Toegang: € 5.00. Cineville-pas: gratis. Combiticket JCK-Kriterion: € 12.50

Een stomme horrorfilm uit 1920 door Paul Wegener over de Golem. Bijna honderd jaar later wordt de film gezien als expressionistisch meesterwerk.

Wegener, die eerder al twee films rond de golem had gemaakt, speelt zelf het titelpersonage in dit fraai vormgegeven horrorverhaal. De vertoning van Der Golem, wie er in die Welt kam zal live muzikaal worden begeleid door BIG PINK PIG KING.
In de 16de eeuw voorziet de Praagse rabbijn Yehudah ben Bezalel Levai antisemitisch geweld tegen de joodse bewoners van de stad. Om zijn geloofsgenoten te beschermen maakt hij een golem, een levend monster van klei. Maar het experiment heeft ook andere, onbedoelde gevolgen. Wanneer het hulpje van de rabbi de golem voor eigen doeleinden inzet, ontketent hij een Frankensteinachtig monster: als de grote vernietiger waart hij rond in het getto, ver buiten bereik van zijn schepper.

De film wordt ingeleid door Jonathan Gill (docent American Studies aan de Universiteit van Amsterdam)

Taal: Engels ondertiteld (geluidsloze film)

Serie Moderne Klassiekers

In april vertoont Kriterion in de serie Moderne Klassiekers vijf films gewijd aan de Kabbala. Variërend van stomme film tot experimentele arthouse wordt er ingezoomd op concepten en beelden van kabbala uit de filmgeschiedenis, met thema’s als Gematria, de Golem, Lilith en het Occultisme. De films worden vooraf ingeleid.

Andere filmvertoningen in deze serie zijn:
8 april: Lilith
15 april: The Trial
29 april: Cábala cannibal

Tag: film, muziek

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern