Tentoonstelling | Nach Holland
De meidagen van 1940 door Duitse ogen

Veranstaltung Dritter

Datum: Freitag 1 Februar 2019 bis 19 Mai 2019
Ort: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
Information: Meer informatie via verzetsmuseum.org
Zugang: Volwassenen € 11; met korting € 6; familieticket (1 of 2 volw. met 1 tot 3 kinderen) € 26
Tentoonstelling | Nach Holland
© Gerard Groeneveld / Verzetsmuseum

De tentoonstelling Nach Holland toont ruim 150, deels nog nooit gepubliceerde foto’s van Duitse soldaten die gemaakt zijn tijdens de veldtocht door Nederland in mei 1940. 

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 begint de Duitse aanval op Nederland. De weerstand van het Nederlandse leger is groter dan verwacht. Daarom wordt op 14 mei Rotterdam gebombardeerd. De volgende dag geeft Nederland zich over. In Nederland zijn vrijwel geen foto’s gemaakt van de korte vijfdaagse oorlog. Maar Duitse soldaten maken duizenden foto’s van de veldtocht door Nederland. 

De tentoonstelling Nach Holland toont ruim 150 van deze foto’s, die deels nooit eerder zijn gepubliceerd. Ze geven een uniek inkijkje in de vijf oorlogsdagen van 1940.

Er zijn verrassende foto’s van Duitse troepen die te paard en te fiets Nederland binnentrekken en Duitse soldaten die vrolijk op de foto staan met Nederlandse krijgsgevangenen. Maar ook gesneuvelde Nederlandse militairen, Duitse oorlogsgraven en het bombardement op Rotterdam zijn vastgelegd. De foto’s worden getoond naast citaten van Duitse militairen en hun fotoalbums. Dit geeft een bijzonder beeld van de meidagen van 1940 door Duitse ogen.

De foto’s in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van Gerard Groeneveld. De inhoud is gebaseerd op het boek 'Nach Holland. De meidagen van 1940 door Duitse ogen' van Gerard Groeneveld dat in 2018 is verschenen.

EenVandaag maakte een reportage over de tentoonstelling: 

Meer informatie en tickets op de website van het Verzetsmuseum.

Kommentar

Keine Kommentare

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Auf dieser Website werden Cookies verwendet. Sind Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern