Gesprekken & dans| European Reflections
Opening van de tentoonstelling "Disappearing Wall"

Datum: Samstag 10 Oktober 2020 um 16:30 Uhr bis 23:15 Uhr
Ort: The grey space in the middle, Paviljoensgracht 20, Den Haag
Information: Voertaal is Nederlands en Duits
Zugang: Toegang is gratis | Registratie verplicht via moritz.geremus.extern[a]goethe.de
Gesprekken & dans| European Reflections
© Lavinia Xausa

Op 10 oktober is de opening van de interactieve tentoonstelling Disappearing Wall in The Grey Space in the Middle in Den Haag. 

Middagprogramma
16:30-18:15 uur

 • Openingstoespraak door Dirk Brengelmann (Duitse ambassadeur in Den Haag) en Mikko Fritze (directeur Goethe-Institut Niederlande)
 • Discussie met Margriet Brandsma en Laura Starink [Nederlands gesproken]
  De Disappearing Wall bevat meer dan 200 citaten op houten blokken, vertaald in vier talen op 6.000 blokken. Wat is in het huidige Europa de betekenis van citaten als "Wir schaffen das!" ("Het lukt ons wel!", Angela Merkel) en "Als je een muur bouwt, denk dan aan wat er buiten blijft!" (Italo Calvino)? Daarover praten schrijfster en Duitslandkenner Margriet Brandsma en voormalig NRC Handelsblad correspondente in Moskou Laura Starink.
  Het gesprek wordt geleid door historica Ellen van der Waerden.

Gelimiteerd aantal zitplaatsen. Voor een reservering stuurt u een mail aan moritz.geremus.extern@goethe.de.

Avondprogramma
19:30-21:15 uur en 21:30-23:15 uur
Een kunstzinnige avond met drie performances die reflecteren op het hedendaagse Europa.

 • TC MACABRE//Milou Brockhus: Deluge (zondvloed)
  TC MACABRE//Milou Brockhus is een theatergroep voor hybride stukken waarbij gebruik wordt gemaakt van taal, beweging, kunst en architectuur. De performance Deluge (zondvloed) is een futuristische gedachtewisseling. Deze speelt zich af in een toekomst waarin Nederland overstroomd is als gevolg van de klimaatverandering en jarenlang slecht beheer van de voorheen wereldberoemde Nederlandse Deltawerken.
  [Nederlands gesproken]

 • Justin Bennett: Listening to Europe
  Justin Bennett werkt met geluid en beeld en is docent aan het Institute of Sonology in Den Haag. In zijn performance Listening to Europe worden geluidsopnames uit het archief radio aporee verweven tot een verhaal over geluid, ecologie en politiek.

 • Marta Wörner: Strata
  Marta Wörner is een in Rotterdam gevestigde Spaanse choreografe. Haar dans-performance Strata is een reflectie op de Schumanverklaring uit 1950. Die verklaring vormde de basis voor de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de eerste supranationale gemeenschap. De dansvoorstelling behandelt de mogelijkheden en paradoxen van het delen van een gemeenschappelijke en gelimiteerde ruimte volgens dezelfde regels.

Meer informatie over deze bijeenkomst vindt u op de website van het Goethe-Institut.

De Disappearing Wall is een project van het Goethe-Institut dat wordt gesteund met bijzondere middelen van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken voor het Duitse voorzitterschap van de Europese Raad in 2020.


top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern