Wiebke Pittlik
Chefredakteurin Duitslandweb

Wiebke Pittlik
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
Oude Hoogstraat 24
1012 CE Amsterdam

Postadres
Postbus 1628
1000 BP Amsterdam
w.pittlik@uva.nl
+31(0)20-5253696

Wiebke Pittlik ist Chefredakteurin vom Duitslandweb und verantwortlich für das Online-Nachschlagewerk des DIA. Sie studierte Journalismus an der School voor Journalistiek in Utrecht und arbeitete als Chefredakteurin für wereldjournalisten.nl, sowie für oneworld.nl.

Außerdem arbeitete sie als Redakteurin für innenpolitische Themen und als Online- Chefredakteurin bei dem Algemeen Nederlands Persbureau und war Berichterstatterin beim Nieuwsblad van het Noorden. Pittlik twittert via @Duitslandweb und @WPittlik.

 

AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

Achtergrond - 2 September 2019 - Autor: Wiebke Pittlik AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland
De AfD is in de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen tweede partij geworden. In Saksen is de CDU de grootste gebleven, in Brandenburg de SPD. De vrees dat de relatief nieuwe, rechts-populistische AfD als sterkste uit de strijd zou komen, werd niet bewaarheid, maar de verliezen voor de gevestigde partijen zijn groot. Wel namen opvallend veel kiezers de moeite naar de stembus te gaan.
Mehr

Duitse media terughoudend in noemen nationaliteit

Achtergrond - 31 Juli 2019 - Autor: Wiebke Pittlik Duitse media terughoudend in noemen nationaliteit
Het drama dat zich maandag afspeelde op het hoofdstation in Frankfurt, beheerst de Duitse media. Een 40-jarige man duwde een moeder en haar 8-jarige zoontje voor een trein. De moeder wist zich te redden, maar het jongetje overleed ter plekke. De dader heeft de Eritrese nationaliteit en woonde sinds 2006 in Zwitserland. Doet zijn afkomst er toe en moet je die melden, vroegen veel journalisten zich af in de eerste uren na het voorval. Een discussie die in Duitsland anders wordt gevoerd dan in Nederland.
Mehr

Duitsers trots op hun 70 jaar oude grondwet

Achtergrond - 23 Mai 2019 - Autor: Wiebke Pittlik Duitsers trots op hun 70 jaar oude grondwet
Met een pennenstreek ondertekende Konrad Adenauer op 23 mei 1949 het Duitse Grundgesetz. Wat bedoeld was als tijdelijke grondwet tot de Duitse hereniging, houdt het land nu al 70 jaar op democratische koers. De bondspresident viert dat vandaag op z'n Duits: met een Kaffeetafel, waarvoor hij burgers heeft uitgenodigd op zijn paleis Bellevue. Ook kanselier Merkel schuift aan voor dit feestje.
Mehr

Rammsteins bizarre reis door Duitse geschiedenis

Achtergrond - 4 April 2019 - Autor: Wiebke Pittlik Rammsteins bizarre reis door Duitse geschiedenis
Plat, vinden sommigen. Commercieel misbruik van de Holocaust, vinden anderen. Maar de nieuwe video van rockband Rammstein oogst ook veel lof. De clip van ‘Deutschland’ duurt ruim negen minuten en voert de kijker door een duistere versie van de Duitse geschiedenis. Hanco Jürgens, historicus bij het Duitsland Instituut Amsterdam, duidt de “postmoderne potpourri van associaties en verwijzingen”.
Mehr

Dag van de Duitse taal 2019: Factsheet

Achtergrond - 25 März 2019 - Autor: Wiebke Pittlik Dag van de Duitse taal 2019: Factsheet
In het bedrijfsleven weten ze allang hoe belangrijk een goede beheersing van de Duitse taal is, maar zie scholieren daarvan maar eens te overtuigen. Met de jaarlijkse Dag van de Duitse taal - dit jaar op dinsdag 26 maart - vraagt de Actiegroep Duits aandacht voor Duits. Op scholen én daarbuiten. Hoe het vak ervoor staat lees je in dit factsheet.
Mehr

Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie

Achtergrond - 1 Februar 2019 - Autor: Wiebke Pittlik Dit zijn de plannen voor de Duitse kolenindustrie
Duitsland gaat de komende jaren steeds meer kolencentrales sluiten en wil dat over 20 jaar de laatste centrale van het net gaat. De regering heeft alle betrokken partijen samen een advies laten opstellen en kanselier Merkel heeft donderdagavond laten weten dat de regering deze adviezen in wetgeving gaat omzetten. Dit moet je weten over de Kohleausstieg.
Mehr

'Werk ohne Autor': episch drama oogst kritiek

Achtergrond - 25 Januar 2019 - Autor: Wiebke Pittlik 'Werk ohne Autor': episch drama oogst kritiek
Met ‘Das Leben der Anderen’ (2006) heeft hij voor velen de DDR-dictatuur invoelbaar gemaakt. De verwachtingen waren hooggespannen toen regisseur Florian Henckel von Donnersmarck aankondigde weer op een stuk Duitse geschiedenis in te zoomen. ‘Werk ohne Autor- Never Look Away’ is een grootse productie met een sterrencast en een verhaal dat drie uur lang boeit. Toch krijgt hij er van sommige recensenten flink van langs.
Mehr

Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!

Achtergrond - 12 Dezember 2018 - Autor: Wiebke Pittlik Spengler-expert Boterman: Hoed u voor het simplisme!
“Geen serieuze historicus zal vandaag nog de moeite nemen om de stellingen en theorieën van Spengler te verdedigen of te weerleggen”, schreef Frits Boterman in zijn proefschrift in 1992. Dat Oswald Spengler ooit nog een revival zou doormaken, kon hij niet bevroeden. Spenglers ‘Ondergang van het Avondland’ werd gezien als fout gedachtegoed en niet meer relevant. Maar Thierry Baudet en de zijnen laten zich nu door hem inspireren. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt Boterman.
Mehr

Rutte in Noordrijn-Westfalen voor betere samenwerking

Achtergrond - 19 November 2018 - Autor: Wiebke Pittlik Rutte in Noordrijn-Westfalen voor betere samenwerking
Premier Mark Rutte heeft maandag met een kabinetsdelegatie Düsseldorf bezocht voor de eerste 'regeringsconsultaties' tussen Nederland en de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). 
Mehr

Merkel: 'Ik werd niet als kanselier geboren'

Achtergrond - 30 Oktober 2018 - Autoren: Wiebke Pittlik, Vera Konijn Merkel: 'Ik werd niet als kanselier geboren'
Het tijdperk van Angela Merkel loopt langzaam ten einde. Ze heeft gekozen voor een afscheid in meerdere bedrijven. Merkel stelt zich in december na achttien jaar niet meer herkiesbaar als partijvoorzitter van de CDU. Als haar termijn als kanselier in 2021 voorbij is, wil ze de politiek verlaten. Een terugblik op Merkels politieke loopbaan.
Mehr

top
Cookies werden auf dieser Website verwendet. Gehen Sie damit einverstanden?
Akzeptieren Verweigern