Jaarverslag 2015:

Voorwoord

Voorwoord
© Ton Nijhuis bij lezing Hans-Werner Sinn, foto: Rebke Klokke

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) trapte het jaar af met een lezing door de invloedrijke Duitse econoom Hans-Werner Sinn. Hij gaf in januari in de reeks Europa en Financiën een kritische lezing over het eurobeleid. De ontwikkelingen in Europa rond de crisis en toekomst van de euro bleven ook in 2015 zorgelijk. Sinn is één van de belangrijkste stemmen in het Duitse debat over het eurocrisisbeleid. Hij ging in op de geschiedenis van de euro, de eurocrisis en de maatregelen die zijn genomen om de crisis op te lossen.

Ook op andere terreinen volgde het DIA actuele ontwikkelingen op de voet. Niet alleen door erover te schrijven via duitslandweb.nl, maar ook door erover te discussiëren. Het DIA startte met een nieuwe actualiteitenreeks: Duitsland in DIAloog. Hierin biedt het verdieping bij onderwerpen uit het nieuws vanuit Duits perspectief. Tijdens de eerste editie gaven Wouter Meijer en Laura Starink hun visie op de Duits-Russische relatie. De tweede editie, met onder anderen René Cuperus, behandelde het onverminderd actuele onderwerp over het vluchtelingenbeleid van Duitsland.
Regelmatig verschenen in 2016 artikelen van medewerkers over actuele thema’s in Duitsland in de landelijke dagbladen. Ook traden zij op als experts voor radio en tv om uitleg te geven over de Duitse actualiteit.

Van 15 tot 20 december vond de DAAD-Nachwuchsforscherkonferenz plaats. Jonge promovendi vanuit de internationale DAAD-centra voor Europa- en Duitslandstudies kwamen bijeen om over het thema ‘Was lehrt die Geschichte?’ uit te wisselen. De wetenschappelijke afdeling had nog meer mooie bijeenkomsten. Christie Miedema en Froukje Demant promoveerden, met jurist Axel Hagedorn kreeg het DIA er een hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen bij.

Het aantal aanvragen voor het DIA-Stipendium bij de Duitslanddesk bereikte in juli 2015 (voor het wintersemester 2015/2016) een absoluut hoogtepunt, het waren er maar liefst 166. Met dit positieve nieuws maken wij ons op voor een bijzonder jaar. In 2016 bestaat het DIA 20 jaar.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger