Econoom Sinn schuwt controverse niet
Achtergrond - 22 januari 2015De Duitse econoom Hans Werner Sinn is een van de belangrijkste stemmen in het Duitse debat over het eurocrisisbeleid. Hij is er fel tegen gekant dat de ECB de geldpers aanzet, zoals de Europese bank vandaag heeft aangekondigd. Op 28 januari geeft Sinn in Amsterdam een kritische lezing over het eurobeleid.
De uitspraken van Hans Werner Sinn (66) laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Dat Mario Draghi de geldpers aanzet (Quantitative Easing, QE) om, door de aankoop van staatsobligaties, de euro te beschermen, is slechts “een voorwendsel”, zei hij dinsdag in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. “De ECB wil banken en de landen van Zuid-Europa redden die in geval van normale marktrentes gedeeltelijk failliet zouden gaan. Dat is de waarheid, helaas.”
Sinn zegt dat er miljarden in de economie van de zuidelijke landen worden gepompt zonder dat ze concurrerender worden. “Als je landen toestaat schulden te maken, is dat echt verkeerd. Dat is alsof ik mijn been heb gebroken en ik neem een medicijn tegen een hartkwaal. Dat is het verkeerde recept”, aldus Sinn in Nieuwsuur. De noordelijke landen krijgen daar uiteindelijk de rekening van gepresenteerd.
Weerstand
Sinn deelt zijn kritiek overigens met de Duitse regering en de Bundesbank, die ook bezwaren hebben tegen het eurocrisisbeleid van de ECB. Maar Sinn is veel uitgesprokener. Hij geldt als zeer invloedrijk. Zo schreef hij in 2013 op verzoek van het Duitse Constitutioneel Hof een oordeel over de effectiviteit van een andere ECB-maatregel om de eurocrisis het hoofd te bieden, het OMT-programma uit 2012. Ook daarover was hij zeer kritisch. Mede op basis van Sinns rapport oordeelde het Constitutioneel Hof in februari 2014 dat de ECB inderdaad haar mandaat overschrijdt als het overgaat tot de aankoop van staatsobligaties en verwees de zaak door naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.
Sinns invloed levert hem de nodige weerstand op. Het Handelsblatt wijdde half januari haar titelverhaal aan Sinn, waarin onder de kop ‘De valse profeet’ vijf vooraanstaande wetenschappers vijf thesen van Sinn ontkrachten. Econoom Bert Rürup bekritiseert bijvoorbeeld Sinns voorstel om het pensioen voor mensen zonder kinderen te verlagen. Energie-expert Claudia Kemfert maakt bezwaar tegen Sinns weerstand tegen klimaatbeleid, dat volgens hem juist het tegenovergestelde bereikt van wat de bedoeling is. Daarover schreef hij in 2008 het boek ‘Das grüne Paradoxon’.
Migratiedebat
Mede dankzij een bijdrage van Sinn woedt momenteel in Duitsland een debat over de kosten van immigratie voor de samenleving. Een studie van de Bertelsmann Stiftung werd zo uitgelegd dat migranten de Duitse staat veel geld opleveren. Sinn liet zich daar in een gastbijdrage in de Frankfurter Allgemeine Zeitung kritisch over uit en berekende dat ze de staat juist geld kosten, bijvoorbeeld omdat Duitsland vooral ongekwalificeerde migranten aantrekt. Sinn schrijft dat Duitsland migranten nodig heeft, maar wel een ander beleid moet voeren. Hij pleit er onder meer voor migranten beperkt toegang te geven tot sociale voorzieningen.
Zijn artikel oogstte veel kritiek. Zo houdt hij geen rekening met het feit dat migranten meer dan Duitsers eigen bedrijven oprichten en handelscontacten met het buitenland intensiveren. Dat is zowel van voordeel voor de Duitse arbeidsmarkt als voor de export, aldus de Duitse econoom Paul Welfens in het Handelsblatt.
Breed publiek
Sinn wordt overigens, ook door zijn critici, geprezen om de manier waarop hij gecompliceerde onderwerpen als het eurocrisisbeleid voor een breed publiek toegankelijk weet te maken in artikelen en boeken. Zo verscheen van hem vorig jaar ‘The Euro Trap. Bursting Bubbles, Budgets, and Beliefs’, waarin hij een kritische beschouwing geeft van de geschiedenis van de euro, de eurocrisis en de maatregelen die tot nu toe zijn genomen.
Daarover spreekt Sinn op 28 januari om 17.00 uur in de Agnietenkapel in Amsterdam. Na zijn lezing geeft Sweder van Wijnbergen een korte reactie. Van Wijnbergen is hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam en was eerder onder meer werkzaam bij de Wereldbank gewerkt als hoofdeconoom Oost-Europa en als secretaris-generaal bij het ministerie van Economische Zaken.
Lees meer:
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig