Duitslandweb logo Duitslandweb

Vasthoudende Weidmann valt zelden uit zijn rol
President Bundesbank spreekt in Amsterdam over eurocrisis

Achtergrond - 3 april 2014

Voor Jens Weidmann zijn de glazen altijd half leeg, nooit halfvol, typeert Der Spiegel de president van de Bundesbank. Weidmann is kritisch over het beleid en de macht van de Europese Centrale Bank en stemde in 2012 als enige in het ECB-bestuur tegen de aankoop van obligaties van noodlijdende eurolanden. Maandag spreekt hij in Amsterdam met DNB-president Klaas Knot over de eurocrisis.

Vasthoudende Weidmann valt zelden uit zijn rol
© dpa/picture-alliance

Zakelijk, bekwaam, loyaal en bescheiden. Zo luidden de kwalificaties van Jens Weidmann (45) toen hij in mei 2011 president van de Bundesbank werd, de Duitse centrale bank. In de jaren daarna kwamen er nieuwe kwalificaties bij: havik in het bestuur van de Europese Centrale Bank, hard, compromisloos en Europa’s belangrijkste pleitbezorger van stabiele prijzen en een harde euro.

Ondanks de hardheid en compromisloosheid die hem worden toegedicht, komen ook steeds zijn bescheidenheid en kreukloosheid weer naar voren. In een portret van Weidmann begin dit jaar concludeert Der Spiegel: “Weidmann is bij de eerste ontmoeting exact dezelfde man als bij de tiende, hij komt over als een mens zonder humeur, met een gemoed ongeveer zo stabiel als hij de euro wenst. Je hem woedend voor te stellen, is moeilijk. Hem schreeuwend voor je te zien is onmogelijk.”

Jongste president ooit 

De Duitse econoom  volgde in mei 2011 Axel Weber op bij de Duitse centrale bank. De getrouwde vader van twee kinderen was met zijn 43 jaar de jongste president ooit in de geschiedenis van de Bundesbank. Bij zijn aantreden vroegen Duitse media en commentatoren zich af of hij wel opgewassen was tegen zijn taak. Toch had hij ondanks zijn leeftijd veel ervaring. Als economisch adviseur van kanselier Merkel was hij tot 2011 verantwoordelijk voor belangrijke beslissingen in de eurocrisis. En bij de Bundesbank was hij ook geen onbekende: tussen 2003 en 2006 leidde hij er de afdeling voor monetair beleid. Internationale ervaring had hij als medewerker van het Internationaal Monetair Fonds opgedaan.

Inmiddels geldt hij als gerespecteerd president. Een maand geleden kon hij bekend maken dat zijn bank de hoogste winst heeft gemaakt sinds 2008. "Tijdens de crisis was er bijna niets - maar nu schuift de Bundesbank de minister van Financiën een flinke bom geld voor zijn begroting toe", schreef de Süddeutsche Zeitung

Alleen tegen de macht van de ECB 

Weidmann is sceptisch en koppig als het gaat om de macht van de Europese Centrale Bank (ECB). Al staat hij daarin behoorlijk alleen. In 2012 stemde hij als enige in het 23-koppige ECB-bestuur tegen het OMT-programma, dat de aankoop van staatsobligaties van noodlijdende eurolanden door de ECB mogelijk maakt. Die euro-obligaties druisen in tegen Europese regelgeving, aldus Weidmann, en gaan verder dan het mandaat van de ECB reikt.

ECB-directeur Mario Draghi en de andere bestuursleden zijn voor de aankoop van de obligaties. Dat geldt ook voor DNB-president Klaas Knot, die maandag met Weidmann in debat gaat. Zijn tegenstand dringt Weidmann daarom, als leider van de grootste bank in Europa, “in de ongezellige rol” van iemand die voortdurend met de waarschuwende vinger zwaait, aldus Der Spiegel.

Het laatste woord over het OMT-programma is overigens nog niet gezegd. Het Duitse Constitutioneel Hof verwees de vraag of de ECB obligaties van noodlijdende eurolanden mag opkopen in februari naar het Europese Hof in Luxemburg. De Duitse rechters maakten daarbij duidelijk dat zij - dus net als Weidmann - vinden dat het OMT-programma indruist tegen de Duitse grondwet en tegen Europese verdragen. Het is nu de beurt aan Luxemburg om zich over het probleem te buigen.

'Deur op een kier' 

Overigens houdt Weidmann niet in alles zijn poot stijf. Eind maart deden hij, ECB-president Draghi en gouverneur van de Finse centrale bank Erkki Liikanen uitspraken die als signalen voor een losser Europees monetair beleid worden gezien. Vooral Weidmann verraste. Hij meldde in een interview met persbureau Market News International dat de ECB het opkopen van obligaties van banken niet meer per se uitsluit, in een poging om de inflatie in de eurozone te stimuleren. Zo worden de middelen die banken ter beschikking hebben voor kredietverlening uitgebreid. Duitsland was altijd een van de grootste tegenstanders van deze kwantitatieve verruiming (QE).

Dat Weidmann, met alle restricties die hij erbij noemde, dit nu als theoretische mogelijkheid ziet, geldt als belangrijke ommezwaai. "Hij zet de deur op een kier", aldus het Handelsblatt.

Weidmann spreekt maandag in Amsterdam over de eurocrisis en gaat in debat met DBN-president Klaas Knot. Programma >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger