Jens Weidmann nieuwe directeur Bundesbank
Economisch adviseur van kanselier Merkel volgt Axel Weber op
Achtergrond - 16 februari 2011
Jens Weidmann wordt vanaf 1 mei 2011 de nieuwe directeur van de Duitse centrale bank. Dat maakte bondskanselier Merkel vanmiddag bekend. De 42-jarige Weidmann werkte als economisch adviseur voor Merkel en wordt de jongste directeur in de geschiedenis van de Bundesbank.
De 42-jarige Jens Weidmann wordt de jongste directeur in de geschiedenis van de Bundesbank.
Tijdens een persconferentie roemde kanselier Merkel Weidmann om zijn “buitengewone vakkundigheid en briljant intellect”. Duitse media beschrijven Weidmann als zakelijk, bekwaam, loyaal en bescheiden. Als adviseur van Merkel bleef Weidmann op de achtergrond maar volgens de Süddeutsche Zeitung is hij verantwoordelijk voor veel belangrijke beslissingen tijdens de economische crisis.
Bij de Bundesbank is Weidmann geen onbekende. Tussen 2003 en 2006 gaf hij bij de bank leiding aan de afdeling voor monetair beleid. Ook de huidige directeur, Axel Weber, kent hij goed. Weidmann was een student van Weber in zijn tijd als professor economie in Bonn. Na zijn studie deed Weidmann als medewerker van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ervaring op in de internationale politiek. Vanaf 2006 was hij als economisch adviseur van kanselier Merkel verantwoordelijk voor de voorbereiding op topconferenties als de G8 en de G20.
Axel Weber
De post bij de Bundesbank kwam vrij nadat Axel Weber aankondigde niet nog een termijn als directeur te ambiëren. Zijn contract loopt dit voorjaar af. Tegelijkertijd liet Weber weten dat hij ook geen directeur van de Europese Centrale Bank (ECB) wil worden. Tegen Spiegel Online zei hij dat er binnen die bank te weinig steun voor zijn opvattingen is. Weber uitte openlijk kritiek op de ECB toen het leningen opkocht van noodlijdende Europese lidstaten. Dat werd hem niet in dank afgenomen.
Het opstappen van Weber is een tegenvaller voor kanselier Merkel. Duitsland moet nu een nieuwe kandidaat voor de ECB zoeken. Dagblad Die Welt meldt vandaag dat de kans dat een Duitser directeur van de bank wordt praktisch nihil is. Daarmee blijft Jürgen Stark, leider van de economische afdeling binnen de ECB, de belangrijkste Duitser bij de bank.
Lees meer over 'Economie':
Waar gaat het mis in de Duitse economie?
De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Duitsland wordt traag en oud
Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig