Sport:

Katarina Witt

De bekendste sportster van Oost-Duitsland werd op 3 december 1965 in Staaken geboren. Katarina Witt maakte vanaf de Winterspelen van Sarajevo in 1984 furore als kunstschaatsster. Ze behaalde daar de gouden medaille, een prestatie die Witt vier jaar later in Calgary herhaalde. Daarnaast veroverde Witt vier wereldtitels en zes Europese titels. In 1994 nam ze bij de Olympische Spelen van Lillehammer afscheid van het kunstschaatsen.

Katarina Witt
© Bundesarchiv, Bild 183-1987-1002-019
Katarina Witt in 1987

Door haar sportieve successen in de jaren tachtig kon Witt zich privileges permitteren die voor de gemiddelde Oost-Duitser onbereikbaar waren. Ze bezocht concerten van bijvoorbeeld Michael Jackson in de Bondsrepubliek vanwege diens inspirerende choreografie, met toestemming van de SED-top. Het regime in Oost-Berlijn zag haar als een uitstekend uithangbord voor de socialistische maatschappij van de DDR, die tegen het einde van haar bestaan weinig meer had om trots op te zijn.

Witts optreden bleef niet beperkt tot de ijspiste. In 1990 ontving ze een Emmy Award voor haar rol in de film Carmen on Ice. Verder speelde ze de hoofdrol bij verschillende optredens van het schaatsgezelschap 'Holiday on Ice'. De laatste jaren geeft Witt commentaar bij sportwedstrijden, produceert ze televisie-uitzendingen en is ze actief met haar bedrijf Witt Sports & Entertainment GmbH.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger