Otto von der Gablentzprijs 2017

Afb. Kim KrijnenTheaterregisseur Johan Simons heeft op 20 juni de Otto von der Gablentz-prijs 2017 uit handen van Wim Kok ontvangen in het Bimhuis in Amsterdam. Hij kreeg de prijs voor zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in Duitsland en Nederland.

De Otto von der Gablentz-prijs is een Nederlandse onderscheiding die iedere twee jaar wordt verleend aan een persoon of instelling die zich heeft ingezet voor het bevorderen van de goede betrekkingen tussen Duitsland en Nederland dan wel voor een verenigd Europa. Hierin weerspiegelen zich de twee passies van oud-diplomaat en oud-rector van het Europa College te Brugge, Otto von der Gablentz (1930-2007).

Johan Simons
Johan Simons is internationaal befaamd voor zijn werk als theaterregisseur. Naast zijn grote verdiensten in de Nederlands-Duitse cultuurbetrekkingen vestigt hij met zijn vaak transnationale theaterprojecten de aandacht op actuele politieke en maatschappelijke vraagstukken en draagt hij bij tot culturele integratieprocessen in Europa. Zijn verbindende werk verdient het volgens het bestuur van de prijs voor het voetlicht te worden gebracht

Simons was gastregisseur bij verschillende toonaangevende Duitstalige gezelschappen. Voor zijn verdiensten voor het Duitse theater ontving hij in 2014 de Theaterpreis Berlin. Sinds 2015 is hij intendant bij de Ruhrtriennale en artistiek leider bij NTGent. Vanaf september 2018 wordt Johan Simons intendant van het Schauspielhaus in Bochum.

In zijn dankwoord sprak hij over het belang van kunst en over de verschillen tussen Nederland en Duitsland in de omgang met kunst. Dankwoord van Johan Simons

Schrijver Geert Mak sprak een prachtige laudatio uit voor Johan Simons, waarin hij parallellen trok tussen Joseph Roth en Johan Simons "Beiden Europeanen tot in hun tenen." Laudatio Geert Mak

Interview met Johan Simons op Duitslandweb: 'Nederlands theater verkeert in ademnood'

Naast de prijs aan Simons werd op 20 juni ook de Otto von der Gablentz-scriptieprijs uitgereikt voor de beste masterscriptie met een Europees of aan Duitsland gerelateerd onderwerp. Winnaar was Tom Menger (UvA) voor zijn scriptie 'The origins of colonial violence: The perpetrator’s view. A study of colonial soldiers and their ego-documents in German East Africa, 1890-1908'

Otto von der Gablentz-prijs 2014
Wim Kok en Ulrich Beck. Afb.: Rebke KlokkeDe Otto von der Gablentz-prijs ging in 2014 naar de socioloog Ulrich Beck, hoogleraar aan de Universiteit van München en de London School of Economics. Wim Kok, voormalig minister-president en voorzitter van de stichting Otto von der Gablentz-prijs, hield de laudatio.

Ulrich Beck, die begin 2015 is overleden, was een socioloog van grote internationale faam. Met zijn concepten 'risicomaatschappij' en 'reflexieve modernisering' wees hij op de onvermijdelijke keerzijden van wetenschappelijke en technische vooruitgang. Tegelijkertijd was hij altijd zeer betrooken bij het proces van Europese integratie. Dit zowel in zijn wetenschappelijke werk als ook in talrijke bijdragen aan het publieke debat. Ulrich Beck was een publieke wetenschapper par excellence. De prijs werd hem toegekend voor zijn inzet en verdiensten voor Europa op het snijvlak van wetenschap, publieke sfeer en praxis.

Afb. Rebke KlokkeVoor het eerst werd in 2014 de Otto von der Gablentz-scriptieprijs uitgereikt voor de beste masterscriptie met een Europees of aan Duitsland gerelateerd onderwerp. Winnaar van deze prijs was Katie Digan (VU) met haar scriptie 'Place of Memory / Memory of Place. Space, Place and Authenticity in the developments of Sites of Memory: The Case of the Haus der Wannsee Konferenz'.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger