Raakv(l)akken Duits en geschiedenis
Vakoverstijgend seminar in Münster

Raakv(l)akken Duits en geschiedenis
© flickr.com/ptwo 2963

In de toekomst moet de focus in het onderwijs meer gelegd worden op vakoverstijgende vaardigheden en burgerschap. Dat stelde de commissie Schnabel in haar advies #Onderwijs2032. Maar welke vorm moet vakintegratie krijgen? Waar liggen raakvlakken tussen vakken die een samenwerking zinvol maken? Hoe moet deze samenwerking in een rooster geïntegreerd worden? En welke rol speelt burgerschap in dit geheel?

In het vakoverstijgende seminar 'Raakv(l)akken Duits en geschiedenis' hopen we hier eerste antwoorden op te vinden. Docenten van beide vakken gaan tijdens dit driedaagse seminar samen op zoek naar ideeën voor vakoverstijgende lessen, projecten en materialen.

Het seminar vindt plaats op de historische plek Villa ten Hompel in het Duitse Münster. Villa ten Hompel was tijdens de Tweede Wereldoorlog een plek, waar vanuit de politie in dienst van het nationaalsocialisme misdaden beging. In de naoorlogse periode huisde hier de regionale afdeling voor schadeloosstelling aan de slachtoffers van het naziregime. Sinds 1999 is het een centrum voor onderzoek, educatie en voorlichting met bijzondere aandacht voor burgerschapsvorming. Bovendien bevat de villa een museum met een permanente tentoonstelling.

Tegen de achtergrond van deze historische plek ontdekken de deelnemers raakvlakken tussen de schoolvakken Duits en geschiedenis en leggen verbanden tussen het verleden en het heden. Ze bezoeken de tentoonstelling van de Villa ten Hompel onder begeleiding van experts, gaan op schoolbezoek en in gesprek met Duitse leerlingen en docenten. Ook krijgen zij input van experts op het gebied van vakoverstijgend onderwijs en burgerschap. Het doel van deze studiereis is dat deelnemers concrete plannen en concepten voor vakoverstijgende lessen, projecten en excursies ontwikkelen.

De aanmelding voor dit seminar is gesloten.

Let op: We geven de voorkeur aan docentenkoppels (Duits + geschiedenis) van een school. U kunt zich echter ook individueel aanmelden.

Datum en tijd: Woensdag 5 april 2017, 16.00 uur tot vrijdag 7 april, 16.00 uur
Plaats: Münster (Duitsland)
Doelgroep: Docenten Duits en geschiedenis (het liefst van één school)
Kosten voor deelname: € 450,- (incl. hotelovernachting in eenpersoonskamer met ontbijt, 3 x lunch, 2 x diner, programmakosten, excl. reiskosten van en naar Münster)


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger