Schoolleidersseminar 'Participatiecijfer'
op 9 en 10 februari 2017

Schoolleidersseminar 'Participatiecijfer'
© Flickr.com/ Sozialhelden

Op 9 en 10 februari organiseert het Duitsland Instituut Amsterdam een 24-uurs seminar voor schoolleiders over het zogenoemde ‘participatiecijfer’. Want leerlingen beoordelen op hoe ze meedoen in de les is in Duitsland heel gewoon. Als gevolg zijn Duitse leerlingen over het algemeen  actiever betrokken bij de lessen dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. De motivatie van leerlingen lijkt om die reden hoger dan op Nederlandse scholen.

Tientallen Nederlandse docenten zijn de afgelopen jaren op bezoek in Duitsland geweest om kennis te maken met de praktijk van het Duitse participatiecijfer. Inmiddels hebben verschillende Nederlandse docenten pilotprojecten voor de invoering van een participatiecijfer opgezet. De eerste resultaten zijn positief: docenten berichten dat hun leerlingen binnen enkele weken actiever deelnemen, dat in de mvt-lessen meer wordt gesproken en dat de lessen hierdoor voor leerlingen en docenten leuker worden. Voor sommige scholen zijn deze eerste positieve ervaringen reden om over een uitbreiding van de pilotprojecten naar meer vakken na te denken of het participatiecijfer zelf schoolbreed te implementeren.

Voor schoolleiders van scholen die al bezig zijn met de invoering van het participatiecijfer of hier belangstelling voor hebben organiseert het Duitsland Instituut dit tweedaagse seminar in het Duitse Emmerich, dicht bij de Nederlandse grens. Het programma begint op donderdag 9 februari om 17.00 uur. Na de inleiding en het diner op donderdagavond overnachten de deelnemers in het Hotel ‘Am Pan’. Op vrijdagochtend 10 februari bestaat de mogelijkheid om lessen te observeren op de Städtische Gesamtschule Emmerich en aansluitend daaraan in gesprek te gaan met docenten, leerlingen en de schoolleiding van deze school. In het middagprogramma gaan we over een vertaalslag van het Duitse participatiecijfer naar de Nederlandse praktijk nadenken en maken we kennis met Nederlandse pilotprojecten. Het seminar eindigt op vrijdag 10 februari om 17.00 uur.

Datum en tijd: 9 februari 17.00 uur - 10 februari 2017, 17.00 uur
Locatie: Städtische Gesamtschule Emmerich, Brink 1, 46446 Emmerich am Rhein
Overnachting: Hotel ‘Am Pan’, Baustraße 50, 46446 Emmerich am Rhein
Kosten: €225,- (incl. overnachting met ontbijt, diner, lunch en de programmakosten, excl. reiskosten naar Emmerich)

De aanmelding voor dit seminar is gesloten. 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger