60 jaar brd
Duitsers aan het woord over hun democratie

60 jaar brd
© dpa/picture alliance

De Bondsrepubliek Duitsland en haar grondwet bestaan op 23 mei 60 jaar. De Duitsers staan uitgebreid stil bij dit jubileum met publicaties, tentoonstellingen en mediaspecials. Dit dossier belicht de betekenis van de grondwet en laat prominente Duitsers aan het woord over hun democratie.

Zaterdag 23 mei is er een feest bij het Brandenburger Tor in Berlijn. Zie onze gids voor een overzicht van mediaspecials en activiteiten. De 'beknopte geschiedenis' geeft een overzicht van 60 jaar BRD in 2 minuten. In 'Grondregels voor een open samenleving' wordt de Duitse grondwet belicht.


Interviews: drie vragen over de Duitse democratie en grondwet:

Läufer (ambassadeur): 'Wilders zou hier worden uitgelachen'

 "Ik ben ervan overtuigd dat onze democratie sterker is geworden. De Duitse politiek kent geen extreme uithoeken meer. Een politicus als Geert Wilders zou bij ons niet serieus worden genomen. Daarom spreekt hij nooit in Duitsland." Lees verder >>

Kaminer (auteur): 'Democratie werkt omdat niemand de regels snapt.'

 "President Köhler zei laatst dat de democratie leeft van het feit dat iedereen de regels begrijpt. Maar dat klopt niet: dat geldt voor een totalitaire staat. De democratie functioneert juist omdat niemand de regels snapt."
Lees verder >>

Seeliger (23-5-'49): 'Politiek is veel minder geloofwaardig geworden'

"In mijn jeugd in de jaren zestig en zeventig heerste veel optimisme, over vrede, techniek, welvaart. Alles kon alleen maar beter worden. Dat was een politiek en economisch zeer stabiele tijd. Dat is nu anders."
Lees verder >>

Aust (journalist): ‘De democratie heeft de RAF-tijden overleefd'

"In Duitsland is 2 procent van de bevolking lid van een partij. 10 procent daarvan bepaalt de kieslijsten. Dat is een miniem percentage. Terwijl de partijen wel bepalen wie er directeur wordt van de ZDF of de vuilnisafvoer in een stad. Dat is niet democratisch.” Lees verder >>

Birthler (Stasi-archieven): 'Crisis is vuurproef voor democratie'

 "De BRD is sinds het Wirtschaftswunder vooral een mooi-weer-democratie. Zolang het goed gaat, is het niet moeilijk overtuigd te zijn van democratische waarden. Nu we in een economische crisis zitten, zal blijken of deze overtuiging stand houdt." Lees verder >>

Bollmann (taz): 'Duitsland is een normaal land geworden'

 "Ik was nooit trots op Duitsland, maar op de democratie. Voor de eenwording zei ik nooit: ‘Ik ben Duitser’, eerder: ‘Ik kom uit Duitsland.’ Dat is veranderd. Niet dat ik met vlaggetjes zwaai, maar Duitsland is nu wel een land waarin veel in orde is." Lees verder >>

Artikelen in deze serie:

60 jaar Bondsrepubliek en 60 jaar grondwet

Achtergrond - 20 mei 2009 60 jaar Bondsrepubliek en 60 jaar grondwet
De bondsrepubliek Duitsland bestaat in 2009 60 jaar.
Lees meer

‘Democratie werkt omdat níemand de regels snapt’

Achtergrond - 19 mei 2009 ‘Democratie werkt omdat níemand de regels snapt’
Wladimir Kaminer, auteur en initiatiefnemer van de ‘Russendisko’ in Berlijn. “De Duitsers hebben de betrokkenheid bij hun staat te danken aan het protestantisme.”
Lees meer

‘De democratie heeft de RAF-tijden overleefd'

Achtergrond - 15 mei 2009 ‘De democratie heeft de RAF-tijden overleefd'
In de serie '60 jaar BRD' Stefan Aust, oud-Spiegel-hoofdredacteur. “De positie van de Duitse kiezer is zwak, terwijl de partijen veel te zeggen hebben. Dat is niet democratisch.”
Lees meer

'Duitsland is een normaal land geworden'

Achtergrond - 8 mei 2009 'Duitsland is een normaal land geworden'
Drie vragen over de Duitse democratie en de grondwet aanmeeren minder prominente Duitsers met verschillende achtergrond en leeftijd.Vandaag in de serie '60 jaar BRD' Ralph Bollmann van de linkse krant de taz.
Lees meer

'Wilders zou bij ons worden uitgelachen'

Achtergrond - 20 mei 2009 'Wilders zou bij ons worden uitgelachen'
(20 mei 2009) "De Duitse politiek kent geen extreme uithoeken meer", constateert Thomas Läufer, ambassadeur van de Bondsrepubliek in Nederland.
Lees meer

‘Politiek is veel minder geloofwaardig geworden'

Achtergrond - 18 mei 2009 ‘Politiek is veel minder geloofwaardig geworden'
In de serie '60 jaar BRD' Sabine Seeliger, die werd geboren op de dag dat de BRD werd opgericht: “Ik ben opgegroeid in een politiek en economisch zeer stabiele tijd. Dat is nu anders.”
Lees meer

'Crisis is vuurproef voor de democratie'

Achtergrond - 11 mei 2009 'Crisis is vuurproef voor de democratie'
Drie vragen over de Duitse democratie en de grondwet aan meer en minder prominente Duitsers met verschillende achtergrond en leeftijd.
Lees meer

Grondregels voor een open samenleving

Achtergrond - 8 mei 2009 Grondregels voor een open samenleving
De Duitse grondwet is dit jaar zestig jaar oud.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger