Duitslandweb logo Duitslandweb

60 jaar Bondsrepubliek en 60 jaar grondwet
Duitsers aan het woord over hun democratie

Achtergrond - 20 mei 2009

De bondsrepubliek Duitsland bestaat in 2009 60 jaar. Een beknopte geschiedenis van de Duitse democratie - misschien wel de beknoptste - vol links naar ons naslagwerk voor meer informatie.

 vlagVanaf 1949 groeide de BRD uit tot een stabiele democratie, mede dankzij de grondwet. De makers ervan hadden de nodige lessen getrokken uit de ondergang van de Weimar-republiek.

Door van West-Duitsland een stabiele democratie te maken hoopten de geallieerden hernieuwde Duitse agressie te voorkomen. Zo werd de politieke macht evenwichtiger verdeeld en legde de Bondsrepubliek bijvoorbeeld in de grondwet een federale structuur vast. Die geeft de deelstaten wetgevende bevoegdheden op terreinen als onderwijs en cultuur. 

Het Wirtschaftswunder bepaalde in de jaren '50 en '60 voor een belangrijk deel het succes van de Duitse democratie. De bloeiende Duitse economie werd dé bron van nationale trots. De Duitse democratie overleefde grote politieke veranderingen, voortgekomen uit bijvoorbeeld de kritiek van de generatie '68 en de aanslagen van de Rote Armee Fraktion in de jaren '70.

Na de val van de Muur in 1989 volgde de Duitse eenwording in 1990. Die bracht zowel politiek als militair zwaardere verantwoordelijkheden met zich mee. De Duitse deelname aan militaire missies in het buitenland en de deplorabele economische erfenis van Oost-Duitsland waren een zware dobber. Maar twintig jaar na de eenwording is de Duitse democratie nog steeds stabiel.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger