Duitslandweb logo Duitslandweb

‘Politiek is veel minder geloofwaardig geworden'
Sabine Seeliger (23 mei 1949, Hamburg), docent basisschool

Achtergrond - 18 mei 2009

Drie vragen over de Duitse democratie en de grondwet aan meer en minder prominente Duitsers met verschillende achtergrond en leeftijd. Vandaag in de serie '60 jaar BRD' Sabine Seeliger, die werd geboren op de dag dat de BRD werd opgericht. “Ik ben opgegroeid in een politiek en economisch zeer stabiele tijd. Dat is nu anders.”

 Sabine Seeliger. Afb.: Sabine SeeligerIs de democratie de afgelopen jaren versterkt of verzwakt?

"Allebei. Het partijenlandschap is uitgebreid. Inmiddels hebben we vijf partijen, die een meer of minder grote rol spelen. Dat vind ik een versterking van de democratie.

Maar de politiek en de politici zijn, vergeleken met mijn jeugd in de jaren zestig en zeventig, een stuk minder geloofwaardig geworden. De partijen spreken de jeugd nu nauwelijks meer aan. Dat is schrikbarend. 

In mijn jeugd heerste veel optimisme, over vrede, techniek, welvaart. Alles kon alleen maar beter worden. Dat was een politiek en economisch zeer stabiele tijd. Dat is nu anders."

Wat zou u willen veranderen aan de grondrechten?

"Niets. Wat de Gründungsväter, de makers van de grondwet, hebben bedacht, was heel goed. Ik vind het verbazingwekkend hoe vooruitziend zij destijds waren. Dat moet de basis blijven.

'Mehr Demokratie wagen’ was ooit een verkiezingsleus van Willy Brandt. Meer verantwoordelijkheid voor de burgers kan de betrokkenheid van de bevolking in theorie wel verbeteren.

Maar dat betekent dat de media zich daar dan ook op storten en dan wordt het al snel populistisch. Dan gaat het alleen nog maar om personen en niet om de politiek. Een goede omgang met de pers is voor politici nu al van groter belang dan hun partijprogramma’s.”

Wat betekent de grondwet voor u persoonlijk?

"Het geeft mij nog steeds een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Zoals ik al zei, de makers van de grondwet hebben destijds heel goed werk gedaan."

Sabine Seeliger (23 mei 1949, Hamburg) werd geboren op de dag dat de Bondsrepubliek werd opgericht en de grondwet van kracht werd. Ze werkt als lerares wiskunde en biologie op een Duitse basisschool.

Marja Verburg is redacteur van het Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger