Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijn staat stil bij 60 jaar 'Mauerbau'

Kort nieuws - 13 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vrijdag is het precies 60 jaar geleden dat het DDR-regime een muur dwars door Berlijn liet bouwen. Daarmee werd op 13 augustus 1961 de enige opening in de grens tussen Oost- en West-Duitsland hermetisch afgesloten. Bij deze gebeurtenis wordt op verschillende manieren stilgestaan. 

De bouw van de Muur betekende ook dat Oost- en West-Berlijn definitief van elkaar werden gescheiden. De ongeveer 155 kilometer lange Muur stond meer dan 28 jaar, tot haar val op 9 november 1989. Net als elk jaar wordt het begin van de bouw herdacht bij het monument in de Bernauer Strasse in Berlijn. Ter gelegenheid van '60 Jahre Mauerbau' is er dit jaar een meerdaags programma opgezet, met rondleidingen, workshops, concerten, tentoonstellingen en voorstellingen (zie website). In het Mauerpark (Prenzlauer Berg) vindt een open-air filmfestvial plaats met films en documentaires over de Muur.  

Het 60-jarige jubileum is voor Duitse media en organisaties aanleiding om online uit te pakken met producties over de Muur. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • ZDF heeft een uitgebreide themapagina gemaakt, met films en documentaires. 
  • Ook in de mediatheek van de ARD zijn documentaires en films te vinden, waaronder '3 1/2 Stunden', een film die speciaal voor 60 jaar Mauerbau is gemaakt (helaas niet terug te kijken in Nederland). 
  • Op de themapagina van de Bundeszentrale für Politische Bildung (BPB) vind je onder meer een tijdlijn van die bewuste 13 augustus 1961.
  • Gedenkstätte Berliner Mauer maakte de podcast 'Grenzerfahrung - 60 Jahre Mauerbau' 
  • De website 'Chronik der Mauer' heeft een interactieve kaart waarop te zien is waar de Muur precies liep, waar dodelijke slachtoffers vielen en waar nog steeds muurresten te vinden zijn.
  • Meer lezen over de bouw van de Muur? Zie ons naslagwerk 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger