Bio ethiek
Euthanasie en bio-ethiek in Duitsland en Nederland.

De thema's euthanasie en bio-ethiek houden de gemoederen zowel in Duitsland als in Nederland bezig. De medische wetenschap heeft onder andere prenatale diagnostiek, intensive care en orgaantransplantaties opgeleverd. Hierdoor zijn de zekerheden van vroeger omtrent het begin en het einde van het menselijk leven op losse schroeven komen te staan. De ethische vragen die hieraan verbonden zijn worden in beide landen soms verschillend benaderd. Kenmerkend hiervoor is de discussie die in Duitsland ontstond naar aanleiding van de recent ingevoerde Nederlandse euthanasiewetgeving. De zesde Nederlands-Duitse conferentie die in februari 2002 in Potsdam plaatsvond stond dan ook deze keer in het teken van de bio-ethiek en euthanasie.

Naast verslagen, persberichten en een column van de Nederlands-Duitse Conferentie geeft deze Special een overzicht van de actuele situatie in Duitsland en waar nodig ook in Nederland, variërend van de officiële wetgeving tot de manier waarop Nederlanders en Duitsers de ontwikkelingen in het buurland in de gaten houden en beoordelen. Het thema euthanasie neemt ook in onze Special een bijzondere plaats in.

Artikelen in deze serie:

Innerlijke tweestrijd

Achtergrond - 1 mei 2002
Tijdens de Nederlands-Duitse Conferentie in Potsdam, met als thema 'Begin en einde van het menselijk leven', heb ik weer eens ervaren hoe verwarrend ethische vraagstukken kunnen zijn.
Lees meer

Verslag werkgroep 4

Achtergrond - 1 mei 2002
Menswaardig sterven
Lees meer

Verslag werkgroep 1

Achtergrond - 1 mei 2002
Bestaat het recht op een gezond kind - en tegen welke prijs?
Lees meer

Euthanasie

Achtergrond - 14 september 2006
Euthanasie: iedereen heeft er wel een mening of een verhaal over, maar weinig mensen weten precies hoe het nu eigenlijk wettelijk geregeld is in Nederland en Duitsland.
Lees meer

Wetgeving omtrent bio-ethische vraagstukken in Duitsland

Achtergrond - 1 mei 2002
De biotechnologie in Duitsland en Nederland is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt.
Lees meer

Verslag werkgroep 3

Achtergrond - 14 september 2006
Bereiken wij via stamcelonderzoek een nieuwe medische en therapeutische horizon?
Lees meer

Verslag werkgroep 2

Achtergrond - 1 mei 2002
Mogen wij het erfelijk materiaal van de mens onomkeerbaar manipuleren?
Lees meer

Begin en einde van het menselijk leven

Achtergrond - 1 maart 2002
Met het hoofdthema Begin en einde van het menselijk leven sneed de zesde Nederlands-Duitse conferentie een onderwerp aan dat momenteel in Duitsland en in Nederland speelt.
Lees meer

Titel

Achtergrond - 25 april 2006
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger