Ex-terroriste staat na twintig jaar terecht
Nieuws

Achtergrond - 12 april 2007

(12 april 2007) Na twintig jaar ondergedoken te hebben gezeten, moet Adrienne G. zich verantwoorden voor terreuraanslagen die zij namens de links-extremistische vrouwengroep ‘Rote Zora’ pleegde in de jaren tachtig. Omdat ze zich zelf heeft aangegeven bij de politie, krijgt ze waarschijnlijk twee jaar voorwaardelijk.

Adrienne G., nu 58 jaar oud en van beroep fotografe, was bij tenminste twee bomaanslagen van ‘Rote Zora’ betrokken. Het gaat om een aanslag op een gentechnisch instituut in Berlijn in 1986 en op een textielfabriek in het Beierse Aschaffenburg in 1987. Beide keren leverde G. de wekker die gebruikt werd voor het ontstekingsmechanisme. Beide keren mislukte de aanslag echter omdat het mechanisme niet werkte.

De Rote Zora werd in 1977 opgericht als feministisch tak van de Revolutionäre Zellen, RZ. Deze militante groepering zag zichzelf als links-radicaal, kritisch tegenwicht van de Rote Armee Fraktion (RAF). Zij werden ook wel ‘Feierabend-Terroristen’ genoemd, omdat ze hun aanslagen naast hun gewone burgerlijke leven pleegden en in tegenstelling tot de RAF-leden graag anoniem wilden blijven. De RZ zouden meer dan 200 aanslagen hebben gepleegd, waarbij in 1981 de Hessische minister voor Economische Zaken Heinz-Herbert Karry om het leven kwam.

De Rote Zora zag zichzelf als onderdeel van een internationale militante vrouwenbeweging, die met aanslagen de maatschappij wilde veranderen. Zij richtte zich vooral tegen sexshops, instituten voor genonderzoek en een keer tegen de Filippijnse ambassade omdat die betrokken zou zijn bij vrouwenhandel. Het ging de groep vooral om het aanrichten van materiële schade, persoonlijke slachtoffers wilden zij vermijden. In 1988 gaf de groep toe voor zeker 45 aanslagen verantwoordelijk te zijn. De laatst bekende aanslag stamt uit 1995, tegen een werf in Bremen. De naam ontleende de groepering aan een kinderboek uit 1941, ‘Rote Zora und ihre Bande’.

Adrienne G. heeft met haar partner Thomas K, lid van de RZ, twintig jaar ondergedoken gezeten. Zij waren bekend onder de schuilnamen Lea en Malte. In december 2006 hebben zij zichzelf aangegeven, omdat ze een einde wilden maken een een leven in de illegaliteit. Tegen K. zal een aparte aanklacht worden ingediend. G. heeft de twee aanslagen waar zij van wordt beschuldigd, bekend. Haar worden lidmaatschap van een terroristische vereniging en poging tot een aanslag met explosieven ten laste gelegd.    

De advocaat van G. liet weten dat haar cliënt tijdens het proces zal aangeven dat de “politieke verhoudingen van destijds niet meer bestaan en dat zij die ook niet meer ondersteunt”. Spijt zal zij naar verwachting niet betuigen. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven in te stemmen met een voorwaardelijke straf van twee jaar voor G. Eind vorig jaar kwamen het gerechtshof, de aanklager en de verdediging deze straf overeen als G. een geloofwaardige verklaring zou afleggen. De uitspraak wordt maandag verwacht.

Spiegel Online
Die Rote Zora und ihre Schande

Süddeutsche Zeitung.de
Die letzte Tat der "Roten Zora"

Handelsblatt.com
Ex-Linksterroristin gesteht Mitwirkung an Attentaten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger