Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.

Agenda in april:

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Sprachstammtisch

Eindelijk weer Sprachstammtisch! Je hebt zin in een leuke avond samen met anderen die Duits willen spreken en oefenen? Dan kom op 05 april langs bij de Sprachstammtisch in het CREA-Café in Amsterdam (Nieuwe Achtergracht 170) en geniet van de gezelligheid, grappige spelletjes en goede gesprekken! Spontaan aansluiten kan vanaf 18:00 uur altijd, of je meld je van tevoren hier aan. We kijken ernaar uit om jou te zien!

 

 


Lees meer

Voor deze zeventiende bijeenkomst van de internationale online boekenclub heeft het Goethe Institut Anne Weber uitgenodigd. De Nederlandse vertaling van haar boek Annette, ein Heldinnenepos is op 10 maart 2022 verschenen bij Uitgeverij Orlando. De vertaalster Anne Folkertsma zal ook te gast zijn. Barbara Honrath, directeur van het Goethe-Institut Denemarken, zal het evenement modereren.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Festival | Rewire

Vier dagen lang keert Rewire terug naar Den Haag met zijn 11de festivaleditie. Het festival brengt een breed scala aan muzikale en interdisciplinaire optredens, speciaal in opdracht gemaakte werken, clubavonden, installaties, lezingen, screenings en meer. Ook een aantal Duitse of in Duitsland wonende artiesten zullen bij Rewire te beluisteren en te zien zijn, zoals Carl Gari & Abdullah Miniawy, Dali Muru & The Polyphonic Swarm, Dis Fig en Ziúr (met Kiani del Valle & Sander Houtkruijer).


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Meeting | Voetnoten bij het werk van Joseph Beuys en Joseph Sassoon Semah

Beeldende kunst is niet losgezongen van de samenleving. Welke politieke, sociale en culturele implicaties laat het oeuvre van Joseph Beuys zien? Heeft Beuys heel doelbewust zijn beeldtaal gebruikt om zijn oorlogsverleden te vergeten of zelfs te idealiseren? Verliezen de kunstwerken hun magie als blijkt dat de beeldtaal op een mythe en leugens berust? En welke rol speelt de Duitse kunstwereld en politiek om Joseph Beuys te promoveren tot een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars? Een gesprek bij Spui25, met auteur Hans Peter Riegel (Zürich), dr. Arie Hartog (directeur Gerhard-Marcks Haus, Bremen) en kunstenaar Joseph Sassoon Semah (Amsterdam) onder leiding van prof. Ton Nijhuis (DIA).


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Film | Helke-Sander-retrospectief: Der subjektive Faktor (1981)

Van 7 t/m 10 april presenteert het Filmhuis Cavia samen met het Goethe-Institut Amsterdam het Helke-Sander-retrospectief. Tot de hoogtepunten behoort Der subjektive Faktor (1981), gelauwerd op de Biënnale van Venetië, die op 7 april in het Goethe-Institut Amsterdam als openingsfilm van het restrospectief vertoond zal worden. De rest van het restrospectief zal op 8, 9 en 10 april in Filmhuis Cavia te zien zijn. Voorafgaand aan de vertoning van de openingsfilm zal er een korte video-introductie gehouden worden door Juliana Costa, die het retrospectief heeft samengesteld.


Lees meer

Hanco Jürgens gaat met Ward Bruning en eregast Connie Palmen in gesprek over Brunings onderzoek Duitse dichters en denkers in naoorlogs Nederland. De geschiedenis van het Genootschap Nederland Duitsland. Het boek biedt een blik op de wijze waarop het Genootschap steeds opnieuw een rol wist te vervullen in het Nederlandse culturele leven en daarmee een bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de Nederlands-Duitse betrekkingen.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Debat | Poetins oorlog en de Duitse ommezwaai

De Russische inval in Oekraïne leidde tot een enorme ommezwaai in de Duitse politiek. René Cuperus en Ton Nijhuis (DIA) geven hun visie op de historische 'draai' in Duitsland en gaan in gesprek met elkaar over de betekenis, mogelijkheden en gevolgen. Paul Brill modereert het gesprek. Op 13 april in de Glazen Zaal in Den Haag.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Boekpresentatie & gesprek | Afrekenen met de vijand

In haar boek Afrekenen met de vijand (Uitgeverij Van Oorschot) onderzoekt Marieke Oprel het Nederlandse naoorlogse beleid met betrekking tot 'Duitse onderdanen'. Aan de hand van gesprekken met nabestaanden laat zij zien dat dit beleid ingrijpende gevolgen had voor Duitse Nederlanders en de generaties die volgden. Op 13 april spreekt Oprel over haar boek. Met een openingswoord door Frederike Doppenberg (Van Oorschot). Moderatie: Krijn Thijs (DIA). Locatie: Spui25 Amsterdam. 


Lees meer

In Nijmegen presenteren onderzoekers van het Radboud Institute for Culture & History (RICH) op 19 april, samen met medewerkers van de divisie Information & Library Services (ILS), de digitale wetenschappelijke editie van het onderzoek naar de ‘Drillingsberichte’ van de joodse Duitse arts Felix Oestreiche uit de periode 1937-1943. Sinds 2014 onderzochten wetenschappers van de Radboud Universiteit de 160 briefberichten, foto’s en kindertekeningen die bewaard zijn gebleven en die als uniek erfgoedmateriaal uit de holocaust worden beschouwd.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Deutsches Kino | Leif in concert - Vol. 2 (Amsterdam)

In een kleine jazzkroeg staat Lene achter de bar en helpt haar trouwe, soms gekke, soms wanhopige gasten hun dromen waar te maken. Maar haar eigen droom, een concert met de Deense artiest Leif te organiseren, gaat helaas niet volgens plan... Een film over vriendschap en de stamkroeg als microkosmos van een bonte samenleving. Winnaar Neues Deutsches Kino 2019


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger