Chavez vergelijkt Merkel met Hitler
Nieuws

Achtergrond - 13 mei 2008

(13 mei 2008) Aan de vooravond van Merkels bezoek aan Latijns-Amerika heeft de Venezolaanse president Chavez de bondskanselier met Hitler vergeleken. Merkel reageert koel, ze heeft belangrijke zaken te doen deze week.

Afbeelding: Sheila Steele, www.flickr.comChavez haalde zondag fel naar Merkel uit door te stellen dat ze tot dezelfde rechtse politieke stroming behoort die ook “Hitler en het Fascisme ondersteund heeft”.

Aanleiding voor de uitspaak is een interview waarin Merkel stelde dat Chavez niet voor heel Latijns-Amerika spreekt. Ook hekelde ze zijn links-nationalistische politiek.

Voorzitter van de Europese Commissie Barroso is inmiddels pal achter Merkel gaan staan. Hij noemde haar in een reactie “een groot democraat”.

Zevendaags bezoek

Merkel zelf reageert uiterst gelaten op de aantijgingen van Chavez. Via een woordvoerder laat ze weten dat de uitspraken van Chavez “voor zich spreken”. Ze lijkt zich verder niet af te laten leiden van haar doel de banden tussen Duitsland en Latijns-Amerika aan te halen.

Chavez snoeiharde kritiek overschaduwt het bezoek van Merkel aan Latijns-Amerika, dat vandaag begint. In zeven dagen zal ze Brazilië, Peru, Colombia en Mexico aandoen om daar te praten over onder meer economische samenwerking en klimaatverandering. Met Brazilië zal een overeenkomst worden ondertekend over samenwerking op het gebied van hernieuwbare energiebronnen.

Snelgroeiende economieën

Het versterken van economische samenwerking is het belangrijkste doel van de reis. Duitsland is gebaat bij goede betrekkingen met snelgroeiende economieën als Mexico en Brazilië. Merkel zegt ook aandacht te willen besteden aan de kloof tussen arm en rijk die in veel Latijns-Amerikaanse landen nog steeds groeiende is.

Vermoedelijk hoogtepunt van de reis zal de EU-Latijns-Amerikaanse top zijn die komende vrijdag in Lima plaatsvindt. Naast de 27 EU-lidstaten zullen hier 33 landen uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied vertegenwoordigd zijn.

Spiegel Online/Die Welt/Financial Times Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger