Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland haalt banden met Latijns-Amerika aan

Kort nieuws - 29 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland haalt de banden met Latijns-Amerika en de Caraïben aan. Op uitnodiging van minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) waren 29 ministers uit deze regio's dinsdag in Berlijn.

Maas wil de samenwerking met Latijns-Amerika en de Caraïben niet aan China en de Verenigde Staten overlaten, maakte hij op de conferentie duidelijk. "China gebruikt zijn economische macht steeds offensiever als politiek drukmiddel, ook in onze regio's", schreef hij in een gastbijdrage voor de Tagesspiegel, die maandag ook in 15 kranten in Latijns-Amerika verscheen. 

De Duitse minister hoopt bondgenoten voor zijn 'alliantie van multilateralisten' te vinden waarmee hij op het groeiende populisme en nationalisme wereldwijd wil reageren. Hij wil meer politieke en economische samenwerking, zei hij op de conferentie, bijvoorbeeld als het gaat om digitalisering, migratie en klimaatbescherming. Samen vormen Europa, Latijns-Amerika en de Caraïben met ruim 60 landen bijna een derde van de leden van de Verenigde Naties, aldus Maas.

Het Duitse bedrijfsleven, dat waarschuwt de aansluiting met Latijns-Amerika te verliezen, hoopt ook te kunnen profiteren van intensievere samenwerking. Lees meer bij Welt.de en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger