Henry Kissinger zamelt geld in voor Berlijns slot
Nieuws

Achtergrond - 10 maart 2008

(10 maart 2008) De lobbyvereniging voor de wederopbouw van het verdwenen Berlijnse stadsslot heeft er een invloedrijke bondgenoot bij. Henry Kissinger, oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS, heeft toegezegd geld in te zamelen voor het slot.

Restanten van het stadsslot met de resten van het Palast der Pepublik op de achtergrond. (2007) Afbeelding: DIAGroot succes voor de onvermoeibare pleitbezorger van wederopbouw van het Berliner Stadsschloss, Wilhelm von Boddien, voorzitter van de Förderverein Berliner Schloss. Zijn lobbyronde onder rijke Amerikanen in New York heeft hem een aantal belangrijke sympathisanten opgeleverd.

Henry Kissinger (84) is de bekendste, maar ook andere prominenten hebben hun hulp toegezegd bij de fondsenwerving voor het Berlijnse paleis. De voorzitter van het Joodse Wereldcongres (WJC) Ronald S. Lauder bijvoorbeeld, en de steenrijke porseleinverzamelaar Richard Baron Cohen.

Totale kosten 552 miljoen

Kissinger, een van oorsprong Duitse jood die in 1938 met zijn ouders Hitler-Duitsland ontvluchtte en zich in de VS vestigde, sprak vol lof over het Berlijnse stadsslot. “De wederopbouw zal Berlijn zijn culturele hart en ziel weer teruggeven.”

De Förderverein heeft 80 miljoen euro nodig, waarvan ze 15 miljoen ingezameld heeft. Daarvan moet herbouw van de historische façade worden betaald. De totale kosten voor reconstructie worden geraamd op 552 miljoen euro, waarvan de Bondsdag het leeuwendeel betaalt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger