Eindelijk geld voor herbouw Berlijns stadsslot
Nieuws
Achtergrond - 24 april 2007
(24 april 2007) De herbouw van het Berlijnse Stadsslot kan beginnen nu er na jaren van onzekerheid eindelijk geld voor is gevonden. Gisteren besloten Berlijn en de centrale overheid een bedrag van 480 miljoen euro uit te trekken voor het project.
Met het besluit heeft de Duitse overheid eindelijk boter bij de vis gedaan. Weliswaar had de Bondsdag in 2002 al de herbouw van het historische gebouw goedgekeurd, geld was er niet voor het peperdure project. Aanvankelijk waren de kosten geraamd op 750 miljoen euro. Door de rampzalige toestand van de Berlijnse financiën bleef het hoogst onzeker of herbouw ooit verder zou komen dan de papieren fase.
De Duitse overheid draagt het overgrote deel van de kosten, Berlijn doet voor 32 miljoen mee. De reconstructie van de historische gevels, geschat op tachtig miljoen euro, moet uit donaties worden betaald.
De Linkspartei, coalitiepartner in de Berlijnse rood-rode regering en verbeten tegenstander van herbouw, heeft schoorvoetend met de financiering ingestemd. De partij heeft weliswaar toegezegd herbouw geen strobreed meer in de weg te leggen, maar voor de reconstructie van de façade mag in geen geval belastinggeld worden gebruikt, vinden de oud-communisten.
Volgens plan zullen drie van de vier barokke buitenmuren van het koninklijke slot weer natuurgetrouw nagebouwd worden. Ook de historische koepel van het gebouw komt waarschijnlijk terug. De achterkant van het gebouw (de oostzijde) wordt een moderne constructie, met daarin eventueel restanten van het Palast der Republik verwerkt. Dat gebouw uit DDR-tijden staat nu nog op de plek van het oude slot en wordt op dit moment afgebroken.
Het nieuwe slot krijgt de naam Humboldt-Forum en moet een middelpunt van Duitse en internationale cultuur worden. Net als zijn DDR-voorganger het Palast der Republik moet het gebouw voor het publiek toegankelijk zijn, een bewuste breuk met het slot uit koninklijke en keizerlijke tijden. De voornaamste gebruiker van het gebouw, de Stiftung Preußischer Kulturbesitz, wil in het gebouw kunstcollecties van buiten Europa presenteren.
Het Berlijnse slot was eerst de residentie van de Pruisische koningen en daarna van de Duitse keizers. Het overleefde relatief intact de Tweede Wereldoorlog, maar werd in 1950 door het communistische regime opgeblazen als symbool van het verfoeide Pruisische en Duitse 'absolutisme'. Op de plek van het slot bouwde de DDR in 1976-1979 haar eigen pronkgebouw, het Palast der Republik.
Berlijn wil dit jaar nog een wedstrijd onder architecten uitschrijven om het Humboldt-Forum vorm te geven. Begin van de bouw staat gepland in 2010, het slot moet in 2013 klaar zijn.
Berliner Zeitung
Steuermillionen für das Berliner Stadtschloss
Linkspartei schimpft - gibt aber Geld fürs Schloss
Tagesspiegel Online
Berlin zahlt 32 Millionen Euro für den Schloss-Neubau
Reacties
Geen reacties aanwezig