Herbouw Berlijns stadsslot vertraagd
Kort nieuws

Achtergrond - 20 september 2007

(20 september 2007) De herbouw van het Berlijnse stadsslot loopt weer vertraging op. De kosten ervan vallen veel hoger uit dan gepland. De Bondsdag weigert daarom toestemming te geven om met het bouwen te beginnen.

Het stadsslot komt in de plaats van het Palast der Republik, dat in de DDR is neergezet op de plek waar vroeger het paleis van de Duitse keizer stond, aan Unter den Linden. Het Palast der Republik wordt afgebroken. In juni besloot de regering dat het stadsslot herbouwd mag worden. Dat zou in totaal 480 miljoen euro kosten. Daarvan betaalt de deelstaat Berlijn 32 miljoen euro en private investeerders 80 miljoen. De overige kosten zijn voor de overheid.

Volgens de nieuwste berekeningen zouden de kosten echter de 600 miljoen euro overstijgen. Voor de inrichting van het stadsslot alleen al moet 72 miljoen extra worden gerekend, aldus het ministerie van Verkeer, Bouw en Stadsontwikkeling. De Bondsdag wil het daarom minister van Verkeer Wolfgang Tiefensee (SPD) verbieden een architect te zoeken die het bouwproject moet uitvoeren. Daarmee wordt de bouw van het omstreden slot vertraagd.

De Bondsdag verwacht nog dit najaar een nieuwe begroting van Tiefensee en zijn collega van Financiën Peer Steinbrück (SPD).

Spiegel Online
Bund bremst Bau des Berliner Stadtschlosses

Berliner Zeitung Online
Schloss wird 72 Millionen Euro teurer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger