Duitslandweb logo Duitslandweb

In Berlijn begint eindelijk de bouw van het eenheidsmonument

Kort nieuws - 20 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na jaren van ruzie, financiële problemen en andere vertragingen - mede veroorzaakt door overwinterende vleermuizen - kan in Berlijn eindelijk de bouw van de Einheitswippe beginnen, het monument voor de Duitse eenwording van 1990.

De bouw van het monument kon dinsdag van start gaan, bevestigde Monika Grütters, de cultuurvertegenwoordiger van de Duitse regering. De grote gouden wip komt voor het herbouwde stadsslot op Unter den Linden te staan. Mensen kunnen er overheen lopen zodat ze hem in beweging zetten - zoals de Oost-Duitse bevolking in 1989 een vreedzame revolutie in beweging heeft gezet.

Al in 2007 werd tot de bouw van het monument besloten, maar een eerste ontwerpwedstrijd mislukte omdat geen van 500 ontwerpen goed genoeg werd bevonden. Een tweede poging leverde de Einheitswippe op, ook wel de ‘saladeschaal’ genoemd. Toen volgden jaren van vertragingen en budgetoverschrijdingen - inmiddels liggen de kosten bij 17 miljoen euro. Eigenlijk had de wip in 2019 klaar moeten zijn, op tijd voor de herdenking van de 30e verjaardag van de val van de Muur. Begin dit jaar bleek dat de viering van 30 jaar eenwording in oktober ook niet wordt gehaald: de bouw moest worden uitgesteld omdat er vleermuizen in de sokkel overwinterden. Nu is het streven dat de Einheitswippe eind 2021 klaar is. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger