Lidl beschuldigd van Big Brother praktijken
Nieuws

Achtergrond - 27 maart 2008

(27 maart 2008) Supermarktketen Lidl is in opspraak geraakt vanwege vergaande spionage. De prijsvechter liet haar medewerkers door detectives met bewakingscamera’s volgen. Zelfs toiletbezoek en liefdesaffaires werden gerapporteerd.

Afbeelding: loopzilla www.flickr.comHet Duitse weekblad Stern klapte deze week uit de school over de spionagepraktijken van Lidl. Het tijdschrift zegt meer dan honderd pagina’s aan protocollen in handen te hebben gekregen die het afgelopen jaar werden verzameld. De berichten zijn voornamelijk afkomstig uit filialen in Nedersaksen.

Tatoeages op haar onderarmen

Door Lidl ingehuurde privédetectives beschreven toiletbezoeken, rapporteerden niesaanvallen, observeerden mogelijke liefdesaffaires en luisterden telefoongesprekken af.

“Zaterdag, 10.46 uur: Mevrouw N. heeft tatoeages op haar onderarmen die oudere klanten aan gevangenistatoeages kunnen doen denken. We zouden haar erop moeten wijzen dat ze aan de kassa haar onderarmen bedekt moet houden.”

“Schandalig”, citeert de Stern de Hamburgse jurist arbeidsrecht, Klaus Müller-Knapp. “Dit is geen werkgerelateerde controle, maar controle van gedrag.” Volgens de jurist gaat Lidl hiermee in tegen artikel twee van de Duitse grondwet, het recht op de vrije ontwikkeling van de persoonlijkheid.

Stasi-taferelen

De Duitse media bestempelden de praktijken als Stasi-taferelen, omdat het commentaar doet denken aan de observaties van de voormalige geheime dienst van de DDR: “Vrijdag, 17.00- 20.00 uur: Meneer S, hoewel hij vakantie heeft, duikt wederom op in de supermarkt. Natuurlijk in zijn Muskelshirt (spierenshirt).”

Lidl bevestigt het bestaan van de protocollen. Volgens de zegsman van het bedrijf was het doel van de acties “niet het bespioneren van medewerkers, maar het vaststellen van mogelijk fout gedrag”.

Volgens Lidl is het in de supermarktbranche gebruikelijk bewakingscamera’s in te zetten om winkeldiefstal tegen te gaan. Van de gedetailleerde protocollen distantieert het bedrijf zich.

Big Brother Award

Lidl kwam al vaker in opspraak. In 2004 kreeg het bedrijf de Duitse Big Brother Award vanwege de slavendrijverij van medewerkers. In 2006 werd er een Europees zwartboek over de ‘werknemervijandelijke’ supermarkt gepubliceerd door vakbond Verdi.

Stern/ Tagesspiegel/ Spiegel/ Tagesschau

Aanbevolen door de redactie

De spionageprotocollen op de website van Stern   

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger