Treinkaartjes kopen bij Lidl
Nieuws

Achtergrond - 19 mei 2005

(19 mei 2005) In de 2600 Duitse filialen van discount-supermarktketen Lidl kunnen, zolang de voorraad strekt, de komende tien dagen treinkaartjes worden gekocht. Vanaf donderdagochtend kunnen klanten voor 49,90 euro één paar kaartjes kopen, die ze op elk treintraject in Duitsland kunnen inzetten. De actie stuit op veel kritiek.

De treinkaarten zijn geldig in de tweede klas en mogen tot 3 oktober van dit jaar worden gebruikt. Verder zijn er geen belemmeringen, reizigers mogen met de kaartjes elke gewenste dag reizen en zelf het startpunt en doel van hun reis bepalen. Gezien de prijs is dat evenwel alleen de moeite waard voor trajecten langer dan 160 kilometer. Voor kortere reisafstanden blijft een kaartje aan het loket van Die Bahn, de Duitse spoorwegmaatschappij, goedkoper.

De gemeenschappelijke actie van Lidl en Die Bahn is van verschillende kanten op heftige kritiek gestuit. Het spoorwegpersoneel kan er maar weinig begrip voor opbrengen. “Waarom wel bij Lidl en niet bij ons aan de loketten?”, zo luidde haar kritiek. Net als in Nederland worden in Duitsland sinds enige jaren banen gekort bij de spoorwegloketten.

In een reactie stelt de Duitse spoorwegmaatschappij dat de actie zich juist richt op mensen die normaal niet met de trein reizen. Die Bahn wil “niet-klanten in hun eigen wereld” aanspreken, aldus een woordvoerder. “De helft van de mensen denkt helemaal niet aan de trein als ze lange reizen moeten afleggen.”

Ook de Duitse reizigersorganisatie Pro Bahn, die bang is voor overvolle treinen, en de verenigde reisbureaus van Duitsland, die zich gepasseerd voelen, zien niets in de actie. De consumentenbond Stiftung Warentest hekelt het feit dat het prijssysteem van Die Bahn op deze wijze steeds ondoorzichtiger wordt en de service steeds slechter. Voor reizigers zou het alsmaar onduidelijker worden hoe ze het voordeligst met de trein kunnen reizen.

De treinreizigers zelf lijken zich niet veel aan te trekken van de kritiek. Voor veel Lidl-filialen stonden vanmorgen lange rijen en vaak was de eerste voorraad kaartjes al na korte tijd uitverkocht. Na afsluiting van de huidige actie beraadt Die Bahn zich over een mogelijk vervolg van de nieuwe verkoopmethode.

Spiegel Online
Kunden beklagen Chaos und Karten-Mangel bei Lidl

Die Welt
Trotz Protesten: Bahn kann Ticket-Aktion bei Lidl starten

FAZ.NET
"Was gibt es denn da umsonst?"

Berliner Zeitung
Kritik an Discountertickets der Bahn AG

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger