‘We kopen alles bij de H&M!’
Leeftijdsgenoten in Dresden

Achtergrond - 19 mei 2008

(19 mei 2008) De schoolcultuur is een wereld op zich. De muziek waarnaar de meesten luisteren, de schoenen die we dragen en de drankjes die we kopen. Het is een trend of het is het niet. Maar hoe is dat op de Duitse scholen? Leven de scholieren daar nu werkelijk anders of lijken wij veel meer op onze buren dan wij beseffen? Tijd voor een onderzoekje op het St. Benno Gymnasium in Dresden.

Scholieren op het St. Benno Gymnasium. Afbeelding: DIAAls wij de school binnenstappen, komen we drie vrolijk ogende meisjes tegen. Het zijn de vriendinnen Laura, Kelly en Elisabeth. Zij vertellen ons over het leven op een Duitse school. Ze vertellen over de sporten op school. “De meesten meiden spelen tennis, rijden paard of doen aan yoga. Vooral yoga is nu heel erg populair,” zegt Laura. De andere twee meiden knikken instemmend. “Yoga maakt je veel bewuster van jezelf en het leven. Je kunt je er echt door ontspannen.”

Twee jongens sluiten zich bij ons gesprek aan. Zij zitten in het eindexamenjaar. Een van de jongens vervolgt: “De meeste jongens spelen tennis of voetbal. Voetbal is het meest belangrijk bij ons. Je hebt natuurlijk ook wel mensen die andere sporten spelen, maar eigenlijk tellen die niet mee.” De andere jongen valt hem bij: “Bij ons op school speelt sport alleen niet een hele belangrijke rol zoals bijvoorbeeld bij scholen in de VS. Wij kunnen er geen beurs voor krijgen, alleen onderling bepaalt het eigenlijk toch wel veel.”

Die Toten Hosen

Scholieren op het St. Benno Gymnasium. Afbeelding: DIAEn naar wat voor muziek luisteren de scholieren dan graag? Kelly vertelt enthousiast: “Iedereen luistert vooral naar regionale muziek!” De jongens lachen en leggen uit: “Al die meiden zijn gek op regionale zangers. Over het algemeen luisteren Duitse jongeren toch vooral naar Duitstalige muziek. Engelstalige muziek is niet ongelofelijk populair hier.”

Een momenteel populaire muziekgroep is Die Toten Hosen. Deze groep gebruikt hun muziek vooral om bepaalde situaties in Duitsland op de agenda te zetten. De scholieren vinden dit een goed doel, maar vinden ook vooral de muziek zelf geweldig. Hiernaast is ook Duitstalige hiphop erg populair. Op straat vertonen verschillende jongeren hun hiphopkunsten.

Uggs of All Stars

Als het woord mode valt, beginnen de meisjes enthousiast te vertellen. “Iedereen koopt alles bij de H&M, het is zo’n geweldige winkel!”, zegt Kelly. En wat voor schoenen dragen de meiden dan graag? “Uggs of All Stars.” De jongens kijken weer lachend toe. “In Duitsland kopen zowat alle meiden deze merken, maar ze proberen tegelijkertijd zich te onderscheiden van de rest. Behoorlijk tegenstrijdig dus. Wij kopen vooral sportieve kleding. Eigenlijk kleding die comfortabel is en waar je je goed in voelt.”

Tot slot. Vinden de scholieren het leuk op school? “Wij hebben geluk,” vertelt Laura, “Onze ouders betalen meer geld zodat wij beter onderwijs krijgen. Momenteel is het onderwijs heel slecht in Duitsland.” Een van de jongens vervolgt: “Ik zou toch ook best op een Amerikaanse school willen hoor. Dat lijkt me echt heel erg leuk.” Een van de meisjes schrikt. “Nee”, zegt ze, “Ik niet hoor. Dan kan ik niet meer op de hoogte blijven van onze regionale muziek!” Lachend bedanken wij de groep voor het gesprek en bedenken ons dat Duitse jongeren helemaal niet zo verschillen van de Nederlanders.

Judith Wieffering zit in de redactie van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Ze zit in 5 VWO van het Dalton Voorburg.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger