Volleybal: dé sport in Dresden
Op bezoek bij de fanatieke volleybal dames

Achtergrond - 29 april 2008

(21 april 2008) In bepaalde steden zijn bepaalde sporten populair. Welke sport waar goed aanslaat verschilt echter per stad. Tijdens onze redactiereis naar Dresden wilde ik uitzoeken welke sport in Dresden populair is en het antwoord daarop bleek heel duidelijk: volleybal

 De training van de Dresdner SC I Frauen. Afbeelding: DIAIn feite was het puur toeval dat ik erachter kwam dat volleybal de meest geliefde sport in Dresden is. Omdat ik zelf volleybal speel, ging ik automatisch op zoek naar een volleybalvereniging in Dresden en kwam bij de Dresdner Sportclub 1898 terecht, die een volleybalafdeling heeft. Na wat heen en weer gemaild te hebben met de trainer van het eerste damesteam, werd afgesproken dat ik zondagochtend bij een training zou mogen komen kijken en een kort interview met de trainer mocht houden. Wist ik veel dat het allemaal veel meer dan ‘gewoon een potje volleyballen’ zou blijken te zijn!

Training bij de ‘Dresdner SC I Frauen’

Zo kwam ik dus terecht bij wat in Dresden ‘die Dresdner SC I Frauen’ heet, oftewel het eerste damesteam. Dat houdt in dat van alle damesteams dit team het beste is en het hoogste in de competitie speelt. Dit team bleek in de eredivisieklasse te spelen en daar op de derde plek te staan, wat betekende dat ze erg goed moest zijn. En zo bleek zondagochtend bij te training!

Ik werd opgehaald door de co-trainer van het team. Hij reed mij in een auto vol met sportlogo’s en -reclames naar de sporthal. Daar aangekomen kreeg ik de eerste schok te verwerken: wat een hal! De sporthal is nu tien jaar oud en ziet er nog gloednieuw en erg professioneel uit. Van binnen bleek de hal nog mooier dan van buiten: erg ruim opgezet en met veel ramen, waardoor de zon volop naar binnen kon schijnen.

 De trainingshal van de Dresdner SC I Frauen. Afbeelding: DIADe hoofdtrainer begroette mij ietwat slaperig, het team keek een beetje verbaasd op, maar verder ging alles zijn gewone gangetje. Ik nam plaats op de tribune en zag één van de meest indrukwekkende trainingen ooit. Alle vrouwen waren stuk voor stuk enorm geconcentreerd en voerden alle oefeningen, haast zonder aanwijzing van de trainer, bijna foutloos uit. Het was simpelweg een erg sterk staaltje volleybal dat daar neergezet werd.

Al deze dingen zijn niet zo verwonderlijk als ze mij eerst leken. Het eerste damesteam van Dresden is namelijk echt goed. Vorig jaar zijn ze kampioen van Duitsland geworden en ze werken hard verder voor meer successen. Tijdens het hoogseizoen trainen ze 36 uur in de week: zes uur per dag en één dag vrij. Dat iedere speelster dan een auto gesponsord krijgt is niet zo vreemd…ze moeten toch op de één of andere manier naar al die trainingen komen!

Arnd Ludwig

 De co-trainer, de hoofdtrainer, en redacteur Emsi Hansen. Afbeelding: DIANa afloop van de training mocht ik een kort interview met de trainer houden. Hij leek me een erg interessante man en vooral een goede trainer, dat werd tijdens het interview alleen maar meer bevestigd. Arnd Ludwig geeft sinds 2002 training bij de Dresdner Sportclub en is daar terecht gekomen nadat men hem gevraagd had. De Dresdner Sportclub was op dat moment bezig compleet te veranderen, men wilde dingen professioneler gaan aanpakken en daarom werden er ook goede trainers bij gehaald.

Dat Ludwig een professionele trainer is, was onder andere gebleken in 2000, toen hij als co-trainer een Duits team naar de Olympische Spelen begeleidde en ze daar de zesde plaats haalden. Als reactie op mijn vraag hoe dat nou was, om co-trainer te zijn bij de Olympische Spelen, moest hij lachen. “Daar zijn niet veel woorden voor,” zei hij toen, “dat was gewoonweg cool!”

Emsi Hansen zit in de redactie van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Ze zit in 5 VWO van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger