Der Kontrabaß
Theater over een contrabassist en zijn contrabas

Achtergrond - 16 mei 2008

(16 mei 2008) "Momentje… daar komt het. Nu! Hoort u dat? De bassen bedoel ik. De contrabassen." Dit zijn de eerste zinnen van de monoloog ‘Der Kontrabaß’. Jürgen Mai speelde op 11 april in het Komödie Theater in Dresden de komische rol van de contrabassist.

'Der Kontrabaß' met Jürgen Mai. Afbeelding: www.komoedie-dresden.de‘Der Kontrabaß’, in het Nederlands ‘de contrabas’, is geschreven door de bekende Duitse schrijver Patrick Süskind. Hij is onder andere bekend door zijn bestseller ‘Das Parfum’ dat in 2006 verfilmd is. Voordat Süskind ‘Das Parfum’ schreef, voltooide hij dit stuk in de zomer van 1980. Op 22 september 1981 vond de première plaats in het Cuvilliéstheater in München. Met meer dan 500 opvoeringen is ‘Der Kontrabaß’ een van de meest gespeelde Duitse theaterstukken.

Nu ongeveer 26 jaar later besloten Jürgen Mai en zijn vrouw Ulrike Mai om het stuk weer op te voeren.

Haat-liefdeverhouding

‘Der Kontrabaß’ is een monoloog die gaat over een contrabassist en zijn contrabas. De contrabassist is er helemaal van overtuigd dat de contrabas het belangrijkste instrument is van het hele orkest. "Je zou het niet zeggen, maar de bas en de bas alleen is de muzikale grondpijler waarop de rest van het orkest rust, dirigent inclusief," vertelt hij aan het publiek. Terwijl hij platen laat horen en ons wijst op de rol van de contrabas.

De contrabassist heeft niet alleen een liefdesverhouding met zijn contrabas: "Altijd voor je voeten, die Lulhannes! Kunt u mij vertellen waarom een man van midden in de dertig, ik namelijk, met een instrument samenleeft dat een permanente sta-in-de-weg is?" Het ene moment slaat hij bijna zijn contrabas kapot van woede en het volgende moment loopt hij er mee te zoenen.

Sarah de sopraanzangeres

De contrabassist is helemaal verliefd op de sopraanzangeres Sarah. Alleen doordat hij contrabas speelt zit hij altijd helemaal achteraan. Tijdens het toneelstuk zoekt hij een manier om haar aandacht te trekken. Vol bewondering luistert hij naar de platen waar Sarah zingt en droomt helemaal weg.

Fragmenten uit 'Der Kontrabaß' met Jürgen Mai. Afbeelding: programmaboekje 'Der Kontrabaß; Olaf Hais, Denise Kühne, Thomas Kaufmann.Meneer en mevrouw Mai

Jürgen Mai vertolkt de rol van de contrabassist. Met zijn geweldige gezichtsuitdrukkingen weet hij het publiek het hele stuk te vermaken. Zijn vrouw Ulrike Mai heeft het stuk geregisseerd. De muziek en de geluiden versterken de emoties van de contrabassist. Ook gebruikt Mai de muziek voor hilarische momenten, zoals strijken en scheren op het ritme van de muziek.

Het hele verhaal speelt zich af in de woonkamer van het appartement van de contrabassist. Een tafeltje, twee stoelen, een kast, een raam, een grammofoonplaat en nog wat vreemde voorwerpen maken samen het decor compleet. Tijdens het stuk maakt de contrabassist zich klaar voor een optreden. Ondertussen vertelt hij het publiek van alles.

Ga er heen!

Ik raad mensen die van humor en theater houden aan om naar ‘Der Kontrabaß’ te gaan kijken. De geweldige monoloog, die erg goed door Jürgen Mai wordt vertolkt, is zeker een bezoek waard. Wel moet je aardig Duits kunnen verstaan, aangezien de tekst erg belangrijk is voor het stuk. Ga erheen en geniet ervan!

Jolijn van Keulen zit in de redactie van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Ze zit in 4 VWO van het UniC in Utrecht.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger