Dansen in Dresden
Bezoek aan de dansschool Luxorballett

Achtergrond - 16 juli 2008

(16 juli 2008) Tijdens ons bezoek aan Dresden gingen we ook op bezoek bij een dansschool. Omdat ik zelf erg graag dans wilde ik kijken hoe het er aan toe gaat bij een Duitse dansschool. En vond één van de weinige dansscholen in Dresden die aan meer doet dan alleen Gesellschaftstanzen, stijldansen.

De dansers van LuxorballettAls we aan komen lopen kunnen we buiten de muziek al horen. Het gebouw waar de dansschool Luxorballett zich heeft gevestigd is gigantisch. Dansjuf Manja vertelt ons dat in het gebouw ook twee radiozenders en een zorgverzekering zijn gehuisvest.

Op de binnenplaats van het gebouw kun je de dansers zien dansen. Er zijn twee zalen, in de ene zaal hebben vrouwen van middelbare leeftijd buikdansles en in de andere zaal is de belangrijkste showballetgroep van Luxorballett bezig.

In de pauze gaan we naar binnen en maken we nader kennis met danslerares Manja, die ook de baas is van de van de dansschool. In de hal hangen vele collages van de verschillende optredens van verschillende groepen. Je kunt zien dat ze dansen met passie.

Voordat ze verder gaan, bespreekt de showballetgroep eerst de komende optredens. Ik sta helemaal paf van de hoeveelheid optredens die hen nog te wachten staat. Het ene na het andere optreden wordt voorbesproken. Als ze eindelijk klaar zijn, kan de les verder gaan en kunnen wij lekker kijken.

Dansen!

Manja legt ons uit dat ze oefenen voor het komende optreden aanstaande zondag. Voor ze beginnen met dansen leggen ze roze matjes op de grond die de rand van het podium moet voorstellen. Veel ruimte blijkt er niet te zijn, maar daaraan weet de groep zich goed aan te passen.

Vele verschillende dansen komen er aan te pas. Ze beginnen met een dans op de muziek van de musical ‘Cabaret’ gevolgd door een mix van Grease-liedjes. Maar ook de Vogeltjesdans komt voorbij, evenals een Spaans nummer. Je kunt goed zien dat de danseressen en de lerares echt genieten van het dansen en er veel lol in hebben.

De danseressen zijn allemaal minimaal zeventien jaar. Maar er is een groot verschil in leeftijd is. Sommige meisjes zijn net zeventien terwijl andere meisjes eind twintig zijn.

Manja

Na afloop van de les praat ik nog even met de danslerares. Manja vertelt ons dat ze al sinds haar vijfde danst. Toen haar eigen danslerares ging stoppen, kon zij de dansschool overnemen.

Zelf geeft ze wel les aan elf dansgroepen van verschillende leeftijden. Verder geeft een andere dansleraar nog twee hiphoplessen. Met hun aanbod zijn ze één van de weinigen die in Dresden die ook showballet aan kinderen geven. De meeste dansscholen in Dresden geven bijna alleen maar les in Gesellschafttanzen, stijldansen.

De showballetgroep die we net hadden gezien is een belangrijke bron van inkomsten voor Manja. Van het lesgeld dat alle leerlingen betalen kan ze net de vaste lasten betalen, zoals de huur van het pand maar ook de kostuums. Van het geld dat de showballetgroep verdient bij optredens kan Manja zichzelf onderhouden. Dit is ook één van de redenen dat ze vrijwel alleen maar optredens doen en niet meedoen aan wedstrijden.

Kostuums van Luxorballett

Zoveel kostuums!

Nadat ze onze vragen heeft beantwoord, laat ze vol trots nog even de ruimte met de kostuums zien. Ze vertelt ons dat ze ook de kostuums heeft overgenomen van haar danslerares die haar de dansschool gaf.

Het zijn echt ontzettend veel kostuums. Je wordt blind van de vele kleuren van de kleding. Je kunt er echt de gekste kostuums en rekwisieten vinden. En dan nog moet ze soms nieuwe kostuums laten maken omdat ze iets niet heeft!

Helemaal onder de indruk van wat we hebben gezien verlaten we, na een hartelijk afscheid en een pakje stroopwafels als bedankje de dansschool. De vele optredens die ze hebben, de vele dansen die ze dansen, de vele kostuums die ze hebben maar vooral het enthousiasme van de dansers heeft veel indruk op mij gemaakt.

Jolijn van Keulen zit in de redactie van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Ze zit in 4 VWO van het UniC in Utrecht.

Afbeeldingen:

Jolijn van Keulen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger