Der Rote Baron
Een film over de piloot Manfred von Richthofen

Achtergrond - 6 juni 2008

(6 juni 2008) De Eerste Wereldoorlog is in volle gang. Manfred von Richthofen is piloot van een militair vliegtuig en vecht samen met duizenden andere jonge mannen tegen de Fransen en Engelsen. Later zal hij bekend staan als de Rode Baron.

Filmposter van 'Der Rote Baron'. Afbeelding: www.moviegod.deDe film

Al als klein jongetje is Manfred von Richthofen dol op vliegtuigen. Zijn grote droom is dan ook piloot worden. Maar net in de tijd dat hij mag vliegen breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Manfred gaat bij de Luftwaffe en wordt ingezet tegen de Russen, Fransen en Engelsen.

Tijdens een van zijn verblijven aan het front ontmoet hij de verpleegster Käte. Zij zorgt voor de vele mannen die gewond zijn geraakt tijdens de zware gevechten. Manfred probeert haar hart te veroveren maar heeft niet veel succes.

Ondertussen komt Manfred von Richthofen steeds hoger in rang. Het duurt niet lang of hij moet een groep andere piloten aansturen. Hij wordt door velen gezien als een grote held en vrouwen lopen ook echt achter hem aan. Als Manfred besluit zijn vliegtuig rood te verven, krijgt hij al snel de naam ‘Der Rote Baron’.

Wat Manfred niet ziet is dat hij wordt gebruikt voor propaganda. Der Rote Baron wordt het symbool voor de overwinning van Duitsland. Pas als Käte hem duidelijk maakt wat er aan de hand is, ziet hij in welke oorlog hij is beland.

Moet hij nu stoppen met vliegen en zijn droom opgeven? En lukt het hem Kätes hart te veroveren?

Waargebeurd?

De echte Manfred von Richthofen. Afbeelding: misterlouie, www.flickr.comDe Rode Baron, Manfred von Richthofen, heeft echt bestaan. Hij leefde van 1892 tot 1918 en was piloot in dienst van de Duitse luchtmacht. Tijdens zijn carrière heeft hij vele onderscheidingen gekregen voor zijn werk als piloot.

De film is gebaseerd op het echte verhaal maar is wel aangepast. Ze hebben Manfred een persoonlijkheid gegeven en ze hebben hem ook verliefd laten worden. Naar alle waarschijnlijkheid is dit niet geheel naar waarheid.

Wel hebben ze het decor zo echt mogelijk proberen te maken. In de film krijg je een goed beeld van de Eerste Wereldoorlog. De loopgraven en de vele slachtoffers komen ruim aan bod in de film.

Cast

Matthias Schweighöfer als manfred von Richthofen. Afbeelding: thumbs.filmstarts.deMatthias Schweighöfer speelt de rol van Manfred von Richthofen. Waarschijnlijk is hij niet alleen gecast vanwege zijn goede acteertalent maar ook vanwege zijn uiterlijk. Hij heeft veel weg van de echte Manfred von Richthoven. Matthias weet van Manfred een gevoelige man te maken en laat het publiek in zijn vliegdroom geloven.

De verpleegster Käte wordt gespeelt door Lena Heady. Zij weet als geen ander de lieve maar toch zo serieuze verpleegster te spelen. Til Schweiger speelt Werner Voss, een luitenant en vriend van Manfred de Rode Baron. Verder speelt Joseph Fiennes nog een belangrijke rol als Canadese captain.

Moeite waard?

Of de film de moeite waard is om te gaan kijken? Zeker! Als je van oorlogsfilms houdt, zit je sowieso goed met deze film. Maar ook voor mensen die niet zo houden van al dat geschiet is dit een goede film. Dit komt vooral doordat de verhaallijn erg mooi is. Ook is het erg goed gefilmd!

Wil je de trailer zien of foto's bekijken? Ga dan even naar de officiële site van de film: www.redbaron-themovie.com

Jolijn van Keulen zit in de redactie van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Ze zit in 4 VWO van het UniC in Utrecht.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger