Geert Mak ontvangt Leipziger literatuurprijs
Nieuws

Achtergrond - 13 maart 2008

(13 maart 2008) De Nederlandse auteur Geert Mak kreeg gisteren op de Leipziger Buchmesse een belangrijke prijs uitgereikt voor zijn werk ‘In Europa’. Het boek werd als “voor velen afschrikwekkend omvangrijk”, maar “grandioos” geprezen.

Mak kreeg gisteren de zogeheten Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 15 duizend euro verbonden.

Bij de uitreiking spaarde de voorzitter van de Duitse vereniging van boekhandels Gottfried Honnefelder geen woorden om ‘In Europa’ te prijzen.

Het werk vond hij “een enorme, omvattende, maar godzijdank geen volledige balans van de Europese gevoeligheden aan het einde van een eeuw die door een dertigjarige Europese burgeroorlog, die van 1914 tot 1945 woedde, een onuitwisbaar stempel opgedrukt kreeg.”

Mak, die Honnefelder bejubelde als “publicist van hoog niveau, journalist, historicus en wereldwijze,” had met ‘In Europa’ zijn magnum opus geschreven, een briljant pleidooi voor een “groot Europees gesprek”.

Leermeester

Mak, die zich “verlegen" toonde, zei zich door de prijs gesteund te voelen in zijn “streven de Europese geschiedenis dichterbij te brengen.” De beroemde Duits-Joodse taalwetenschapper Victor Klemperer noemde de Amsterdammer "een van zijn belangrijkste leermeesters." 

De volledige toespraak van Geert Mak (met dank aan uitgeverij Atlas) 

Reacties

A. Franssen - 11 februari 2021 22:20

Zou de heer Mak kontakt met mij op willen nemen .
Vriendelijke groet A. Franssen

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger