Seks maken met Mambo Kurt
Bezonnebrilde orgelist treedt op in Utrecht

Achtergrond - 25 maart 2008

Afbeelding: www.mambokurt.de Op een regenachtige zondagmiddag in Utrecht komt een gemêleerd publiek samen voor een optreden van een bezonnebrilde Duitser met een orgel. De 41-jarige Mambo Kurt is de enige op de wereld die trashmetal van Slayer op een orgel speelt. In Duitsland heeft hij zijn eigen Late Night show op televisie. Hij treedt op van Scandinavië tot in Rusland. Maar alleen voor zijn Nederlandse fans zingt hij in het Nederlands.

De organisatoren van Stadtkulturfestival ‘Mitte Bitte’ behaalden met de olijke orgelspeler als slotact een groots succes. Van alle acts van het festival was het publiek bij dit optreden het meest enthousiast.

Vooral als de eerste tonen van Marco Borsato uit het heimorgel klinken. De intonatie van de geboren entertainer doet menigeen in lachen uitbarsten. Het klinkt ongeveer zo:“Die mieste Traumen sein bedrog, maar als ick wakker word naast jou dan traum ick noch.”

Je speelt op een Heimorgel.

Vanaf het moment dat ik hem van mijn moeder kreeg doe ik niet anders. Ik kan niets anders.

Afbeelding: DIA

Waaraan moeten liedjes voldoen om door jou op je orgel gespeeld te worden?

Ten eerste moet ik ze leuk vinden en ten tweede moeten ze een ritme hebben. Dat hebben Abba en Slayer met elkaar gemeen.

Beheers je Nederlands?

Nee. Een grote schande eigenlijk. Ik heb Marco Borsato en André Hazes gewoon uit mijn hoofd geleerd.

Houd je van Nederland?

Nouja, ik kom uit Bochum. Dan moet je wel. Ik lag vroeger al bij jullie op het strand. Bovendien houden alle Duitsers van Holland. Dit is denk ik mijn honderdste optreden in Holland. Jullie zijn de beste. Waarschijnlijk omdat jullie zo graag Heineken drinken.

Waarom heet je Mambo Kurt?  Was Tango Kurt ook een optie?

Tijdens mijn eerste optreden had ik nog geen naam. Ik speelde ‘Mambo Kurt’ van Nirvana en riep: “Ik ben het, Mambo Kurt!”. Het was meteen een hit.

Wat aan jou is typisch Duits?

Niets. Nouja. Het orgel heeft wel een lekker Germaans geluid. Misschien dat het daarom ook in Nederland zo aanslaat.

Thijs. Afbeelding: Karolien Vergauwen “Mijn leven heeft twee doelen,” spreekt hij zijn toeschouwers toe in Engels met een sterk Duits accent. “Ten eerste het heimorgel weer in trek brengen en ten tweede jongeren dicht bij elkaar te laten dansen. Dat is makkelijker dan je helemaal vol alcohol te gooien bovendien hoef je niet te wachten op seks tot het einde van de avond.”

Zo artiest, zo publiek. Het flamboyante uiterlijk van Mambo Kurt lijkt de toeschouwers in hun keuze van outfit te hebben beïnvloed. Thijs heeft een zonnebril op en een bontjas aan. “Ik ben eigenlijk vooral voor de DJ gekomen, niet voor Mambo.” Een half uur later danst hij de polonaise op Duitse slagermuziek.

Waarom heb je altijd die bril op?

Voor mijn eerste optreden in Bochum moest ik nog even tanken. Ik zag de bril in het tankstation en moest hem kopen.

Wat doe je overdag?

Ik ben altijd Mambo Kurt. Ik kan en wil niets anders!

Wat wil je nog bereiken?

Niets. Ik ben volledig blij met wat ik heb en wat ik doe. Ik denk dat me daarna niets meer rest dan mezelf neerschieten. Zoals Kurt Cobain.

Mambo Kurt duikt het publiek in. Afbeelding: DIA.

Vind je Nederlanders grappig? Ook Rudi Carell? °¬ Over Rudi Carell hoeven jullie je zeker niet te schamen. Hij heeft een goede carrièrezet gedaan door in Duitsland op te gaan treden. Met een dergelijk klein landje moet je wel internationaal oriënteren wil je carrière maken.

Nederlanders maken vaak grappen over dat Duitsers geen humor hebben. Klopt dat?

Duitsers zijn inderdaad humorloos. Nederland is zo klein en heeft zoveel grappige mensen. Daarom is het goed dat er zo veel zijn. Op de tachtig miljoen moeten er wel een paar tussen zitten die wel grappig zijn.

Zijn opmerkelijke commentaren maken hem geliefd bij het Nederlandse publiek: “Duitsland is het Brazilië van Europa. We staan er bekend om altijd te dansen op straat.” Toeschouwer Hanneke grijnst: “Hij maakt echt alles tot kleutermuziek. En tussendoor roept hij de hele tijd dat we moeten dansen en ‘seks maken’. Geweldige Duitse knulligheid!”

Afbeelding: DIAMambo legt zijn publiek uit dat ze niet bang hoeven te zijn dat de artiesten de orgelist zullen vervolgen vanwege smaad. “Maken jullie je geen zorgen. Slayer weet dat ik besta. Ze zijn zelfs bij een optreden van me geweest. Ik sta nog met ze op de foto. Daar ben ik erg trots op.”

Het publiek dringt zich naar voren als de Duitser op zijn orgel klimt. Hij duikt het publiek in.“Het enige land waar je kunt stagediven op een zondagmiddag is Nederland,” hijgt de artiest als hij het podium weer opklimt.

Fleur de Weerd is redacteur van het Duitslandweb.

Lees ook op het Duitslandweb
Berlijns bunkergevoel in Utrecht

Aanbevolen door de redactie

Video: Mambo Kurts 'Dromen zijn bedrog'
Video: Mambo Kurts 'Een beetje verliefd'
Video: Mambo Kurts stagedive in de Ekko
Website Mambo Kurt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger