CDU blijft de grootste in Hamburg
Nieuws

Achtergrond - 25 februari 2008

(25 februari 2008) De verkiezingen in Hamburg hebben geen grote winnaar opgeleverd. De CDU verloor de absolute meerderheid, maar bleef concurrent SPD ruim voor. De christendemocraten mikken op een coalitie met Die Grünen. Grootste struikelblok: de Waddenzee.

Afbeelding: baden03, www.flickr.com De Duitse politiek staat voor een unicum: een coalitie tussen de gezworen vijanden CDU en Die Grünen. Nog niet eerder regeerden die twee partijen samen op landelijk of deelstaatniveau. Maar na de deelstaatverkiezingen gisteren in Hamburg lijkt een zwart-groene coalitie de enige levensvatbare combinatie.

Hamburg toog gisteren naar de stembus voor de Bürgerschaft, dat tegelijkertijd het deelstaatparlement en de gemeenteraad is van de Hanzestad. De CDU van burgemeester Ole von Beust raakte met een verlies van bijna 5 procent weliswaar haar absolute meerderheid kwijt, maar de SPD kon maar mondjesmaat profiteren. De sociaaldemocraten haalden 34,1 procent van de stemmen, een groei van ruim 3 procent, tegenover 42, 6 procent voor de CDU.

Die Grünen derde partij

Die Grünen zakten van 12,3 naar 9,6 procent, maar bleven de derde partij in Hamburg. Nieuwkomer Die Linke haalde met 6,4 procent ruimschoots de kiesdrempel, maar scoorde beduidend lager dan in de peilingen.

Een grote coalitie tussen CDU en SPD ligt gezien de uitslag misschien voor de hand, maar daar denken de christendemocraten heel anders over. De openlijke flirt van SPD-leider Kurt Beck met de Linkspartei, aan de vooravond van de verkiezingen in Hamburg, heeft veel kwaad bloed gezet bij de CDU. Een samenwerking tussen CDU en SPD lijkt dan ook uitgesloten.

Waddenzee

Liever richt de CDU zijn pijlen op Die Grünen. Die partij staat niet te juichen om een combinatie met de christendemocraten, maar sluit een zwart-groene coalitie niet bij voorbaat uit.

Toch zijn er nog de nodige hobbels uit de weg te ruimen tussen CDU en Die Grünen. Grootste twistpunt voor de Groenen is de Waddenzee. Nederland en de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen willen dat de Waddenzee Werelderfgoed wordt, maar Hamburg ligt tot nu toe dwars. Regeringspartij CDU is bang dat de geplande uitdieping van de vaargeul van de Elbe niet door kan gaan, mocht de Waddenzee op de Werelderfgoed-lijst komen.

FDP haalt de kiesdrempel niet

De druiven waren het zuurst voor de FDP. De liberalen haalden net als vier jaar geleden de kiesdrempel niet.

De manier waarop was uiterst wrang: volgens de eerste exit-polls zou de FDP op 5,0 procent uitkomen en daarmee precies de kiesdrempel halen. Maar uiteindelijk duikelde de FDP naar 4,7 procent, zodat de liberalen ook de komende vier jaar niet vertegenwoordigd zullen zijn in het Hamburgse parlement.

FAZ.NET/Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger