Steinmeier haalt uit naar CDU om Syrië
Nieuws

Achtergrond - 4 februari 2008

(4 februari 2008) Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) heeft het aan de stok met de CDU. De christendemocraten vallen Steinmeier aan om zijn Syrië-beleid. Steinmeier roept Merkel op een eind te maken aan de kritiek.

Frank-Walter Steinmeier. Afbeelding: www.wikipedia.orgMinister Steinmeier is het zat. Sinds zijn onderhoud met de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallim op 17 januari regent het kritiek vanuit de CDU op Steinmeiers Syrië-beleid.

De anders zo diplomatieke Steinmeier haalt in ongewoon ondiplomatieke bewoordingen uit naar de coalitiepartner. Het wordt tijd voor de CDU om haar “oorlogsbeschildering” af te schminken. De partij heeft de verkiezingsretoriek voor de deelstaatverkiezingen van vorig weekend nog niet weten af te schudden, aldus Steinmeier.

Kuitenbijterij

“Deze partijtactische kuitenbijterij schaadt de Duitse buitenlandse politiek en het aanzien van onze regering. Ik ben er zeker van dat de bondskanselier dat ook niet zo amusant vindt en dat ze weet hoe ze het moet laten ophouden.”

De CDU bestempelde het bezoek eerder als een “miskleun” en noemde het weinig constructief om “steeds maar weer de rode loper uit te rollen” voor schurkenstaat Syrië. Steinmeier zelf blijft achter zijn rendez-vous met zijn Syrische collega staan. De minister wil het land sterker betrekken bij de vredespogingen in het Midden-Oosten.

Wrevel

“Intelligente buitenlandpolitiek eindigt zelden in een snel succes. Het vereist een lange adem”, zegt Steinmeier in een interview met het Handelsblatt. De minister zegt het gesprek met al-Muallim onder andere te hebben gebruikt om de problematische rol van Syrië in Libanon aan te snijden.

Tussen de CDU en Steinmeier rommelt het sinds de minister en bondskanselier Merkel botsten over het bezoek van de Dalai Lama aan het Kanzleramt in september. Het bezoek bracht een maandenlange crisis tussen Duitsland en China teweeg.

Handelsblatt/Süddeutsche Zeitung/Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger