President Steinmeier geeft fouten toe in Ruslandbeleid
Kort nieuws - 4 april 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse president Frank Walter Steinmeier heeft voor het eerst fouten toegegeven in het Duitse Ruslandbeleid. Steinmeier was eerder als minister van Buitenlandse Zaken een van de architecten van dat beleid.
"Mijn vasthouden aan Nord Stream 2, dat was duidelijk een fout", zei Steinmeier maandagmiddag in Berlijn. Met de pijplijn Nord Stream 2 moest Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland worden getransporteerd. De contracten daarvoor tekenden Duitse en andere Europese bedrijven in 2015, toen er al sancties tegen Rusland golden voor de Russische annexatie van de Krim. Duitsland is tot de oorlog in Oekraïne aan het project blijven vasthouden.
"We hebben ons aan bruggen vastgehouden waar Rusland al niet meer in geloofde en waarvoor onze partners ons hebben gewaarschuwd", zei Steinmeier. "We hebben gefaald met de inrichting van een gemeenschappelijk Europees huis waarbij Rusland betrokken wordt. We hebben gefaald met de bedoeling Rusland in te binden in een gemeenschappelijke veiligheidsarchitectuur."
Steinmeier reageerde met zijn uitspraken op kritiek van de afgelopen dagen, dat hij zich niet uitliet over verkeerde inschattingen die hij volgens zijn critici als minister van Buitenlandse Zaken had gemaakt. Een van die critici is de Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andrij Melnyk. De Duitse president benadrukte maandag dat de verantwoordelijkheid voor de oorlog bij de Russische president Poetin ligt. "Maar dat betekent niet dat wij niet het een en ander hebben om te overdenken, waar wij fouten hebben gemaakt." Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':
Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.
Denken over tanks
Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.
Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog
De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?
'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).
Reacties
Geen reacties aanwezig