Gaat Duitsland toch vechten in Afghanistan?
Nieuws

Achtergrond - 17 januari 2008

(17 januari 2008) Het Duitse leger overweegt een gevechtseenheid van tweehonderd man naar Afghanistan te sturen om aan de strijd tegen de Taliban deel te nemen. Duitse politici staan niet echt te springen bij dit idee.

Voertuigen van de Bundeswehr in Afghanistan. Afbeelding: Bundeswehr/Lars Elstermann, www.einsatz.bundeswehr.de De nieuwe, snelle strijdgroep (schnelle Eingreiftruppe of Quick Reaction Force) zou onder meer konvooien in het Noorden van Afghanistan moeten beschermen en gijzelaars bevrijden.

De Duitse strijdmacht vervangt een Noorse gevechtseenheid die deze zomer wordt teruggetrokken.

De NAVO zoekt opvolgers voor de Noren en Duitsland is de vanzelfsprekende keuze. De Noorse eenheid opereert in een gebied dat onder Duits bevel staat. Onder leiding van een Duitse generaal namen de Noren deze herfst deel aan zware gevechten tegen de Taliban.

Politici niet blij

De Bundeswehr neemt het woord ‘gevechten’ liever niet in de mond en spreekt van ‘nieuwe opgaven’. Oppositiepartijen FDP en Die Linke twijfelen er echter niet aan of de Duitse eenheid zal inderdaad aan de strijd deelnemen. Zij vrezen een nieuwe, gevaarlijke uitbreiding van de taken van het Duitse leger in Afghanistan.

Volgens het Duitse Ministerie van Defensie heeft de politiek echter niet veel over het plan te vertellen. Inzet van de snelle strijdgroep valt binnen het huidige mandaat van de Bundeswehr, wat goedkeuring door de Bondsdag overbodig maakt.

Het Ministerie van Defensie hoopt wel dat andere landen misschien in de bres springen. De NAVO hakt waarschijnlijk eind januari de knoop door.

Duitsers laf?

Op dit moment heeft de Bundeswehr ruim drieduizend soldaten gestationeerd in het rustige Noorden van het land. Tot ergernis van NAVO-bondgenoten Amerika, Engeland, Canada en Nederland nemen de Duitsers nauwelijks aan gevechten deel.

Dit ‘laffe’ optreden heeft de Bundeswehr ook vanuit Duitse hoek kritiek opgeleverd. De voormalige commandant van de Duitse strijdkrachten, generaal Klaus Naumann, eiste deze week dat de Bundeswehr ook soldaten naar het hevig omstreden Zuiden van Afghanistan stuurt.

“Duitsland moet laten zien een betrouwbare NAVO-partner te zijn. We kunnen ons niet blijven verschuilen achter onze geschiedenis,” sprak Naumann in het Brusselse NAVO-hoofdkwartier.

UPDATE: De Duitse regering heeft op 6 februari 2008 besloten de snelle strijdgroep in het noorden van Afghanistan in te zetten. Operaties in Zuid-Afghanistan wijst de regering nog steeds consequent af.

FAZ/Spiegel/dpa

Aanbevolen door de redactie:

Eine neue Qualität des Bundeswehr-Einsatzes (Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Gutachten: Afghanistan-Einsatz durchgängig mangelhaft (Tagesspiegel)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger