'Taliban richt zich op Bundeswehr'
Nieuws

Achtergrond - 23 september 2008

(23 september 2008) Het Duitse leger in Afghanistan zal meer aanslagen te verduren krijgen, zo waarschuwen Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten. De Taliban zou zo Berlijn ervan willen weerhouden de Duitse bijdrage aan de NAVO-missie met veertien maanden te verlengen.

Duitse soldaten op patrouille in Afghanistan. Afb: bundeswehr.deHalf oktober beslist de Bondsdag of de militaire missie in Afghanistan wordt voortgezet. Daarbij wil de regering de bovengrens van het mandaat oprekken van 3500 naar 4500 manschappen.

De westerse inlichtingendiensten vrezen dat de Taliban juist daarom een grootscheeps offensief plant tegen de Duitse troepen. De toenemende raketaanvallen op de Duitse bases in Kundus, Faisabad en Masar-i-Sharif zijn een teken aan de wand, zo verklaarden zij onlangs in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Volgens de Duitse inlichtingendienst BND heeft de Taliban in Duitsland een goed functionerend netwerk van informanten, die de besluitvorming in Berlijn rond de missie nauwlettend in de gaten houdt. De BND omschrijft de Taliban als “zeer slimme professionals op het gebied van propaganda”, die met iedere aanslag de publieke opinie in Duitsland proberen te beïnvloeden.

Wanneer de Duitse politiek en publieke opinie zich tegen de missie keren, dan heeft de Taliban de strijd tegen de “ongelovigen” en “kruisridders” uit de Bondsrepubliek gewonnen, zo schrijft de Duitse inlichtingendienst.

Ook de Duitse minister van Defensie Franz Josef Jung waarschuwde de tegenstanders van het mandaat. “Wie nu pleit voor beëindiging van de missie, brengt onze soldaten alleen maar meer in gevaar”, aldus Jung.

Ernstige consequenties

Ondanks deze eensgezinde geluiden is de Bondsregering niet gerust op een verlenging van de missie. Als meerdere Duitse soldaten omkomen door een aanslag van de Taliban, dan zijn de consequenties bijna niet meer te overzien, zo stellen ook Duitse Bundeswehr-officieren. Het leger en de politiek zouden door de publieke opinie met de rug tegen de muur staan om de missie per direct te beëindigen.

Dit overkwam de regering Sarkozy na een aanslag op een Franse militaire colonne in de buurt van Kaboel. Deze belandde op 18 augustus dit jaar in een hinderlaag, waarbij tien Franse soldaten werden gedood. Enkelen van hen kwamen niet om in een schotenwisseling, maar werden door de Taliban geëxecuteerd.

Het Franse thuisfront reageerde geschokt en eiste de onmiddellijke terugtrekking van de eigen troepen. “Dat is het droomscenario van de Taliban”, zo waarschuwen de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten.

Geen gevechtshandelingen Bundeswehr

De Duitse troepen verkeren in het relatief veilige noorden van Afghanistan en voeren in principe geen gevechtshandelingen uit. In februari dit jaar weigerde Jung het Amerikaanse verzoek gevechtstroepen naar het zuiden van het land te sturen om deel te nemen aan de gewapende strijd tegen de Taliban. Volgens de minister van Defensie heeft de Bundeswehr de grens van haar logistieke en maatschappelijke capaciteit met de huidige taakverdeling bereikt.

Afgelopen week mislukte een aanslag op een Duitse konvooi. Een zelfmoordterrorist reed met een auto volgeladen met explosieven in op enkele Duitse pantserwagens. Buiten de dader vielen geen doden, omdat de auto waarschijnlijk te vroeg explodeerde. Sinds het begin van de missie in 2002, zijn tot nu toe 26 Duitse soldaten omgekomen.

In Duitsland wordt de weerstand tegen de Afghanistan-missie ondertussen steeds groter. Afgelopen zaterdag protesteerden enkele duizenden mensen in Berlijn tegen het mandaat van het Duitse leger. Ook eisten de demonstranten de terugtrekking van alle westerse troepen in Afghanistan.

Welt.de / faz.net / sueddeutsche.de

Afbeelding:

Bundeswehr

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger